2013. június 4., kedd

Meditáció a Holdon és a Sarkcsillagon

Újabb részlet Gregor Maehle Jóga-szútra magyarázataiból:

"3.28. csandré tárá-vjúha-gjánam

csandré – hold; tárá – csillagok; vjúha – elrendezések; gjánam – tudás.

A holdra irányított szamjama által megismerhetjük a csillagok elrendezését.

Sem Vjásza, sem a többi történelmi alkommentátor nem magyarázza tovább ezt a szútrát. H. Aranja úgy veszi, hogy a „hold” itt a hold kapuját jelenti, mint ahogyan a „nap” a nap kapuját jelentette. Ha szert tettünk az önvalóról szóló tudásra, akkor a prána a nap-kapun, vagyis a Brahman kapuján keresztül távozik az életünk végén. Ha nem tettünk szert az önvalóról szóló tudásra, az életerő a hold-csatornán keresztül távozik, amit Aranja az érzékszervek, például a szem nyílásaival azonosít. Az érzékszervek olyan kapuk, amelyeken keresztül felfogjuk a világot, vagy a durva világ durva fizikai szintjét. Mint ahogyan a nap beteríti fényével a holdat, és csak e fény által ismerjük a holdat, így a tudat fénye, ami a nap-kapun keresztül sugárzik, visszatükröződik a hold-kapura, az érzékekre. Csak a tudat fényén keresztül képesek az érzékeink bármit is felfogni.

A hold-kapura (az érzékekre) irányított szamjama által minden, amit az érzékeken keresztül megismerhetünk – még a legtávolabbi tárgyak is, mint a csillagok – megismerhető. Ez a szamjama képesebbé teszi az érzékeket arra, hogy olyan távoli tárgyakról gyűjtsenek információt, mint a távoli naprendszerek.

3.29. dhruvé tad-gati gjánam

dhruvé – a sarkcsillagra irányított szamjama által; tat – az; gati – mozgás; gjánam – tudás.

A sarkcsillagra irányított szamjama által megismerhető a csillagok mozgása.

Ezt a szamjamát közvetlenül az előző után kell gyakorolni, Vjásza szerint. Hozzáteszi, hogy ha a mennyei járművekre, amelyeket néha „asztrális szekerek”-nek fordítanak, irányítjuk a szamjamát, akkor mindent megtudhatunk róluk. Sankara úgy értelmezi, hogy ez az asztrológiai tudásra vonatkozik, ami annak ismerete, hogyan befolyásolja a bolygók együttállása és szembenállása az élőlények jó és rossz szerencséjét.

H. Aranja ezt úgy értelmezi, hogy az égben lévő csillagok valóságos mozgására utal, amit érzékelni tudunk, ha szilárdan a sarkcsillagra nézünk hosszú ideig. Vjásza szerint a szútra az asztrológiai és csillagászati tudásra is vonatkozik."

Nincsenek megjegyzések: