2013. június 11., kedd

Az éhség és szomjúság legyőzése

Újabb részlet Gregor Maehle Jóga-szútra magyarázataiból:

"3.31. kantha-kúpé ksut-pipászá nivrittih

kantha-kúpé – a torok tövére irányított szamjama által; ksut – éhség; pipászá – szomjúság; nivrittih – megszűnése.

A torok tövére irányított szamjama megszünteti az éhséget és szomjúságot.

A nyugati orvostudomány szerint az anyagcsere mértékét, és vele együtt az éhség csökkenését és növekedését a pajzsmirigy irányítja, amely a torok tövében helyezkedik el. Ha a pajzsmirigy aktivitása magas, akkor éhesek leszünk, és gyors lesz az anyagcserénk. Az aktív pajzsmiriggyel rendelkező emberek gyakran sokat esznek, de egyáltalán nem híznak. A kevésbé aktív pajzsmiriggyel rendelkezők minimális éhséget tapasztalnak, de, mivel lassú az emésztésük, még akkor is híznak, ha csak egy kicsit esznek. A megfelelő helyre irányított szamjama kikapcsolja az éhség és szomjúság érzetét.

Ennek a szamjamának hihetetlen kereskedelmi alkalmazása lehetne, mivel ez a leghatékonyabb fogyasztószer. Sajnos Patandzsali nem árul el részleteket, Vigjánabhiksu pedig azt mondja, hogy a pontos módszert csak a „speciális jóga-sásztrából” vagy agy abban jártas gurutól lehet megtanulni.

3.32. kúrma-nádjám szthairjam

kúrma-nádjám – a kúrma-nádíra irányított szamjama által; szthairjam – szilárdság.

A kúrma-nádíra irányított szamjama teljes szilárdsághoz vezet.

A kúrma-nádí egy bizonyos energiacsatorna. Vjásza azt mondja, hogy ez a szamjama egy kígyó vagy gyík mozdulatlanságához vezet, más szavakkal a test mozdulatlanságát idézi elő. Vigjánabhiksu és H. Aranja azonban úgy veszik, hogy ez a szútra az elme mozdulatlanságára utal, és Aranja a kúrma-nádít a légcsővel azonosítja. E magyarázat szerint, a légzőrendszer lenyugtatása mozdulatlanná teszi a testet. Ez pedig az elme mozdulatlanná válásához vezet.

Vigjánabhiksu azt mondja, hogy ez a szamjama szilárd elmeállapothoz vezet. Szerinte a kúrma-nádí (teknős-vezeték) a szív lótusza, mivel az idegek „egy teknős formájába” rendeződnek benne. Ez helyes lehet. Az ő magyarázata alapján így lehetne értelmezni a szútrát: „A szív lótuszának külső formájára irányított szamjama az elme szilárdságához vezet.” A szív és az elme összekapcsolása előrevetítené a 3.34-es szútrát, amelyben Patandzsali azt mondja, hogy az elme megértésére a szívre irányított szamjama által tehetünk szert."

Nincsenek megjegyzések: