2013. június 24., hétfő

A leghosszabb nap

A nyári napforduló csillagászatilag az év leghosszabb napja, ám nekünk, akik ott voltunk a Napforduló Jógafesztiválon, nem is tűnt olyan hosszúnak, egykettőre elrepült az a tizenkét óra reggel 8-tól este 8-ig. Naptárilag pénteken volt a napforduló, így New Yorkban aznap tartották a már-már hagyományossá váló jóga-őrületet a Times Square-en. Itthon pedig vasárnap vonultunk ki a Városligetbe, ahol remek volt az időjárás, nem esett, javarészt a Nap is sütött, mégsem volt olyan tikkasztó meleg, mint az elmúlt héten. Este állítólag super telihold is volt, de azt már nem láttuk, mert még kilenckor is világos volt.

Remek zenészek szolgáltatták a meditációs hangulatot a jógázáshoz, az atmás tanárok pedig nem hazudtolták meg magukat óratartás-ügyileg. A fesztivál azonban megőrizte tavalyi hippi-jellegét, és mentes volt minden amerikás, kommersz sallangtól. Csak a jóga és a zene volt. Sajnos azt a tendenciát figyeltem meg, hogy az embereket egyre nehezebb kimozdítani otthonról. Akik amúgy is járnak az Atmába, azok talán azért nem v ették a fáradságot, hogy kijöjjenek, mert amúgy is megkapják az atmás órákat bármelyik hétköznap. Aki még nem járt az Atmában, annak is lehetett ezerféle kifogása, ám szerintem mégis az a pár száz ember járt jól, aki azért felkerekedett, és lenyomott egy-két jógaórát a Városligeti tó partján, vagy együtt énekelt Laár Andrással, Bagdi Belával, a Kundalini-jógásokkal és a többi fellépővel.

Mi Orsival egész nap kint voltunk, és István reggeli 108 napüdvözlete után tartottam egy Ashtangát, majd részt vettem Orsi hátrahajlító óráján, akróztunk is egy kicsit, illetve délután végigtoltam Lovász Andi body art-ját, csípőnyitóját, és a végére még egy Jin jógát is bevállaltam. Ma nem éreztem különösebb izomlázat, legfeljebb csak a farizmomban, de eleve szombaton is már izomlázasra edzettem magamat. Estére még a Vegafood-osok is megérkeztek, és hoztak egy jó adag kóstolót finom vegetáriánus étkeikből, amiket jól be is majszoltak még azok, akik este nyolckor is ott voltak. 

Ma már jógafesztiválból is öt-hat van egy évben, mint ahogy stúdióból is túlkínálat van. Nem lehet mindig új ötleteket kitalálni, hogy szórakoztassuk a közönséget, és valamennyire úgy érzem, hogy az utóbbi egy-két év jóga-bummja után egy kicsit lanyhulni látszik az érdeklődés világviszonylatban is, meg itthon is az ilyen jellegű rendezvények iránt. Ebben a helyzetben is csak egye választási lehetőségünk van: tesszük, amit eddig is tettünk, minőségi jógaórákat tartunk, és megköszönjük a pozitív energiát, amit a zenészek, az oktatók, és a szervezők beletettek abba, hogy ez a program létrejöhessen. A jóga mindig ugyanaz, ugyanakkor mindig megújul. Az ember ugyanaz, és mégis mindig megújul, amikor lehetősége van, hogy szembenézzern önmagával, elinduljon tényleges önvalója felé. Éppen ezért folytatnunk kell a munkánkat, és lehetőséget adni azoknak, akik szeretnének önmagukra találni, hogy ezt megtegyék. A divaton túl a jóga mindig is ott volt és ott lesz azok számára, akik a valódi tartalmat keresik az életben, és nem felszínes, silány szórakozásra vágynak. 

Úgyhogy legközelebb is lesz Napforduló Jógafesztivál, lehet, hogy télen, lehet, hogy nyáron, de valamikor biztosan! 

Nincsenek megjegyzések: