2013. június 6., csütörtök

Meditáció a köldökcsakrán

Újabb részlet Gregor Maehle Jóga-szútra magyarázataiból:

"3.30. nábhi-csakré kája-vjúha-gjánam

nábhi - köldök; csakré – központ; kája – test; vjúha – elrendezés; gjánam – tudás.

A köldökcsakrára irányított szamjama által az orvostudomány ismeretére tehetünk szert.

Vjásza hozzáteszi, hogy az olyan dolgok ismerhetők meg, mint a három dósa (váta, kapha és pitta), a hét dhátu (bőr, vér, izom, zsír, csont, velő és sperma). Ezek ájurvédikus szakkifejezések, az ájurvéda pedig India ősi gyógyászati rendszere.

A Patandzsalihoz szóló tradicionális imában a jóga, nyelvtan és orvostudomány szerzőjeként is tisztelik. Neki tulajdonítják a Csaraka-szamhitát, az orvostudomány egyik fő művét.

Ebben a szútrában Patandzsali leírja, hogyan tett szert az orvostudományról szóló tudására – nem sok évtizednyi kutatással, hanem pusztán a test középpontjára irányított szamjamával. Így a test összes rendszere megismerhető. Vigjánabhiksu elmagyarázza, hogy hogy ehhez a szamjamához azért kell a köldököt választani, mert a magzat összes végtagja és szerve a köldök bugyrából nő ki (ahol az anyjához kapcsolódik), mint ahogyan a banáncserje nő ki a gyökeréből.

A köldök bugyra (kanda) a finom anatómia kifinomult eleme. Úgy tartják, hogy ott végződik mind a 72 ezer nádí. Vaszistha Risi rámutat, hogy a köldök a kanda közepe, ahonnan a csakrák erednek. A kandászana nevű póz célja az, hogy a kandát stimuláljuk azáltal, hogy mindkét sarkunkat a gyomorba nyomjuk."

Nincsenek megjegyzések: