2013. június 21., péntek

Sziget helyett - Liget! Napforduló a finisben :-)

Idei utolsó Napforduló riportunkat velem készítette Márti. Az izgalmakkal teli várakozás után már nem bírtunk magunkkal, és végül áthelyeztük a programot a Városligetbe, a Kertem Fesztivál nevű szórakozóhely fogja szolgáltatni az áramot, a WC-t, a frissítő italokat és még vegetáriánus menüjük is lesz, ha valaki megéhezne a nagy jógázásban. Az esemény végleges helyszíne tehát a Kertem és a Műjégpálya (ilyenkor városligeti tó) közötti füves, árnyas rét. Vannak itt is nagy fák, amik nem fognak kidőlni. A cím: Olof Plame sátány 3. Ez a végleges helyszín, vagyis ha esetleg mégis megnyitják a Margitsziget fennmaradó részét szombaton vagy vasárnap, a fesztivál idén akkor is itt lesz. Úgyhogy mindenkit szeretettel várunk, hozzatok matracot, szúnyogriasztót, naptejet stb. Eső nem lesz, 30 fokra lehet számítani, de bárányfelhők lesznek, úgyhogy vélhetőleg napszúrást nem fogunk kapni. És akkor íme a riport velem, ha valakit érdekel egy rebel jógi élete :-) Egyébként becímkéztem a taóvalyi Napfordulós riportokat is, mindet elolvashatjátok, ha kíváncsiak vagytok azokra a fellépőkre, akik már tavaly is játszottak vagy jógaórát vezettek.

Napforduló riport – Gauranga Das

M: Ennyi jógafesztivál után honnan jött az ötlet a Napfordulóra, és miben más ez a fesztivál, mint a többi?

G: Tavaly csináltuk az első Napforduló Jógafesztivált veled együttműködésben, ami szerintem nagyon sikeres volt, szerették az emberek, zenélni is szívesen jöttek a zenészek, meg jógázni is. Nekem ez lett volna a koncepcióm, hogy közvetlenül hozzáférhetővé tenni a jógát, a jógaórákat az emberek számára egy ilyen fesztivál keretén belül. Nyilván nekünk az volt a célunk, hogy az Atma Center bemutatkozzon, ezért idén még sűrűbbre vesszük a programot, mint tavaly, 50 perces jógaórák lesznek, és megpróbálunk minden óratípust bemutatni, ami van az Atma Centerben. A tavalyi zenélős, kirtanozós rész is szerintem eléggé megnyerte az emberek tetszését. Bár tényleg sok jógafesztivál van mostanában Magyarországon, de még hiányolom, hogy nem ért ide ez a trend. Lassanként jövöget, egyre több spirituális, jógás szemléletű zenész jelenik meg Magyarországon. Nekik is szeretnénk bemutatkozási lehetőséget adni, illetve az embereknek egy kapcsolódási felületet, hogy a zenét, a mantrákat, a meditációt és a jógát össze tudják dolgozni egy élménnyé.

M: Minden óra mellett lesz zene, vagy külön zenélnek az együttesek?

G: Párhuzamosan mennek a koncertek és a jógaórák, mint tavaly. Odamegyünk a rétre, és csak történik a dolog.

M: Mit üzensz az embereknek, hogy mire készüljenek?

G: Elsősorban el kell indulni otthonról, aztán ott kell lenni. Azt tapasztalom, hogy eltespednek az emberek, és nehezebb összeterelgetni őket egy-egy ilyen szervezett eseményre. De ez általánosságban is igaz a nyári ifjúsági fesztiválokra. Most már nem is az a cél, hogy elmenjenek a fiatalok, és jól érezzék magukat, kikapcsolódjanak, hanem az, hogy minél több pénzt költsenek.

M: Tavaly volt nyereményjáték, idén is lesz?

G: Igen, lesz idén is nyereményjáték, értékes díjakkal, de aki részt akar venni rajta, annak követnie kell a Napforduló Jógafesztivál Facebook oldalát, ott lesznek ismertetve a feltételek!

M: Sokan támadják az Ashtangát, a Hot jógát, mit szólsz ehhez?

G: Szerintem különböző irányzatokat nem érdemes minősíteni, mert ebből csak az jönne ki, hogy az egyik vagy a másik mellett kardoskodunk, hogy az jobb, mint a többi, de hát nyilván mindenki válassza ki azt, ami neki való. Bármelyik jógairányzat esetében az az igazság, hogy van, akinek az a legmegfelelőbb, és akkor az rá fog találni előbb-utóbb, és van, akinek nem az a megfelelő, és ha azt erőlteti, vagy csak azt ismeri meg, akkor lehet, hogy nem fogja magával ragadni a jóga, úgyhogy tényleg érdemes addig keresgélni, amíg meg nem találjuk a nekünk valót.

M: Hogy néz ki egy napod? Mikor kelsz, mikor fekszel, mit csinálsz a kettő között?

G: 6-7 fele kelek, és éjfél fele fekszem. Általában megreggelizünk, utána otthon blogolok, vagy a Facebook-ra felteszek egy-két dolgot. Utána csinálok délelőtt egy edzést: vagy úszás, vagy futás, meg egy kis street workout (húzódzkodás, tolódzkodás, fekvőtámasz stb). Ebéd körül bejövök az Atmába, itt intézem, amit kell, utána gyakorlok, jógaóra előtt szoktam gyakorolni. Megtartom az óráimat, és végül megyek haza, és családi életet élünk.

M: Miből nyered az energiát?

G: Most a vegán étrendet kipróbáltuk Orsival a harcosok étrendjéval kombinálva, és úgy néz ki, hogy ez működik, de aludni azért kell, meg a stressz is meglehetősen fárasztó. Maga a jóga-gyakorlás és a sport az egy lehetőség nekem is, hogy kikapcsoljak napközben is, olyankor a telefonomat sem veszem fel. Különben az ember állandóan rágódhatna a munkával kapcsolatos problémáin.

M: Van stressz az életedben?

G: Persze, hogy van, mindenkinek van. Ha nem lenne stressz az életemben, akkor húsz évesnek néznék ki.

M: Mi a célod a jógában, a jógával?

G: A célom természetesen az, mint minden jógaoktatónak, hogy minél több ember kezdjen el jógázni. Ezen belül azonban szeretném elérni, hogy az embereknek a jógával kapcsolatos élménye egy bizonyos minőségi szinten történjen. Ezért a mi stúdióinkban is olyan tanárok oktatnak, akik az én meglátásom szerint komoly szinten tudják oktatni a jógát, jól felkészültek. Az oktatóképzésen is erre törekszünk, hogy többet adjunk a minimumnál. Szerencsére az oktatóképzésekre és az órákra is olyan emberek jönnek, akikben szintén ott van ez az igény, hogy egy kicsit komolyabban és mélyebben foglalkozzanak a témával. Ez a jóga-őrület, ami zajlik épen világviszonylatban és nálunk is, nyilván azt eredményezi, hogy minél nagyobb a kínálat, annál nagyobb a spektrum is.

M: Látsz erre törekvést, hogy létrejöjjön valamilyen összefogás, minősítő rendszer?

G: Egyelőre nem látom azt, hogy ez bárkinek is érdeke volna. Szerintem sajnos csak akkor fog ez megvalósulni, amikor valakinek ehhez pénzügyi érdeke is fűződni fog. Ennek lennének esetleges pozitívumai, de ugyanakkor hátrányai is. Pont azért, mert úgy gondolom, hogy a jógaoktatás egy annyira sokszínű dolog, hogy nehéz lenne keretek közé szorítani, hogy mi jóga és mi nem jóga, mit szabad, mit nem szabad, mi helyes és mi helytelen. Vannak nemzetközi szakirányú szervezetek, de amennyire tudom, világviszonylatban sincs ez törvényileg szabályozva.

M: Az a szerencse, hogy öntisztuló a rendszer.

G: Az emberek is sokféle hatással szembekerülnek, de aki komolyan gondolja, az ki tudja választani magának, hogy mi az a hely, ahol többet kap, vagy ahol azt kapja, amit szeretne. Ebből a szempontból a jógát a fitneszhez is lehetne hasonlítani, legalábbis ahogy az emberek viszonyulnak hozzá. Eljönnek jógaórára, és mozogni akarnak, fogyni akarnak, jó, ki is akarnak kapcsolni egy kicsit, de egyben szórakoztatásra is vágynak. Mint ahogy a fitneszben is évente nem tudom hányféle új edzés-stílus bejön, amikor ugyanazokat a dolgokat valamilyen új köntösben tálalják. A jógában is ez történik, hogy jön valaki, és kitalálja, hogy ez egy ilyen-olyan brutál-jóga, ez a legtutibb, ennyi és ennyi kalóriát égetsz vele húsz perc alatt, stb. És az emberek kapnak rá, mert mindig valami új kell. Lehet azt elvárni, hogy legyél nagyon fegyelmezett, állítsd meg az elmédet, és egész életedben járj ugyanarra az órára, ugyanahhoz a jógaoktatóhoz, mert hát befelé kell fejlődni, de szerintem elég kevés embert lehet erről meggyőzni, pont azért, mert csapongó az elméjük, ezért körbe-körbe kell vezetni, fárasztani, szórakoztatni. De még mindig, ha azok a dolgok valahol a jógához kapcsolódnak, vagy afelé viszik az embert, akkor sokat hozzátesznek az életükhöz.

M: Akkor egy totális jógadózis vár mindenkit a Napforduló Jógafesztiválon, ahol az összes atmás jógaórát mindenki kipróbálhatja élőben. És végül még egyszer a fesztivál információs oldalai:

http://www.facebook.com/napfordulojogafesztival
http://www.facebook.com/gaurangad
http://atmacenter.hu/esemenyek/napfordulo-jogafesztival/
http://www.facebook.com/atmacenteryoga
http://www.facebook.com/gerillajoga
http://www.kertemfesztival.hu
http://www.facebook.com/nyarikertem

Nincsenek megjegyzések: