2014. október 3., péntek

Együnk sütőtököt!

Nemcsak kiváló téli étel, élettani hatása is meglepően sokrétű: pattanásos bőrre, prosztata- és tüdőgyulladásra, valamint cukorbetegség ellen is hatásos a sütőtök.

Ilyenkor, a téli időszakban kerül asztalunkra a sütőtök. Sütőben sütve, salátákban, desszertként tálalják, szeretik a gyermekek is. Népszerűsége nem véletlen, jóízű étel, de talán kevesen ismerik kiváló élettani hatását. Érdemes egy pillantást vetni arra, hogy ízletességén kívül miért is oly népszerű ez az értékes zöldségféle.

Sütőtököt először a mexikói indiánok fogyasztottak széles körben, Kr. előtt 7000 évvel, s tőlük került Észak-Amerikába, majd pedig Európába. Szegény emberek kedves eledele volt olcsósága miatt. Gyógyhatását magas vitamin- és fehérjetartalmának, bőséges rosttartalmának köszönhetjük. Rengeteg karotinoidot (A-vitamin) és B1, B2, B3, B5, B6, B9, valamint C-vitamint tartalmaz, a tökmagban antioxidáns E-vitamin található. Nagy mennyiségű ásványi anyagot, például káliumot, magnéziumot és foszfort és cinket tartalmaz. A tökmagban föllelhetők a triptofán és fitoszterolok is, és a tökmagolaj esszenciális zsírsavakban gazdag.

A töklé hatékony a téli megfázásos betegségek ellen, segít a légúti váladék felszakadásában, köhögéscsillapító, gyorsítja a hörghurut, tüdőgyulladás gyógyulását.
Nőgyógyászati, húgyúti gyulladások, hüvelyfolyás kezelésében is kedvező hatást tapasztaltak. 


Az A- vitamin serkenti a pattanásos bőr gyógyulását, segíti a szürkületi vakság okozta panaszokat. Ásványianyag-tartalmának köszönhetően az allergiás megbetegedések (köhögés, orrfolyás, könnyezés) enyhítésében előnyös.

Kínai állatkísérletek szerint a sütőtök segíti a hasnyálmirigy sejtjeinek regenerációját, emeli az inzulintermelést és javítja a vércukorszintet. 1-es típusú cukorbetegeknél az inzulinadag csökkenését figyelték meg. Az inzulin hatásának erősítésében cinktartalma is szerepet játszhat. A tökmag az LDL-koleszterint is csökkenti. A diabéteszben szenvedők számára az antioxidáns tulajdonság is előnyös, hiszen ez lassítja az érelmeszesedés és az öregedés folyamatait.

A B-vitamin elősegíti az idegbántalmak okozta fájdalmak enyhülését. Rosttartalmának köszönhetően emésztést könnyítő hatása van, fokozza az epeürülést.

Elektrolittartalma segíti a szív pumpafunkcióját, kálium és magnéziumtartalma csökkenti az (például vízhajtó kezelés melletti) izomgörcsöket. A sütőtök rendszeres fogyasztása csökkenti a prosztatagyulladás, -megnagyobbodás és daganat előfordulását. Kísérleti körülmények között más daganatok esetében is bíztató eredményeket tapasztaltak.
A sütőtök őshazája Dél-, és Közép-Amerika. Állítólag a texasi és a mexikói indiánok termesztették ültetvényeiken. Hazánkban is nagyon régen termelik, mindig jól megfért a kukoricásban.
 
A népi gyógyászatban kivívta magának a helyet a tökmag. Ez valamikor finom csemegének számított. A legjobb a marhatökből kiszedett friss tökmag, amit azonnal megpirítva, téli estéken fogyasztották az emberek, elejét véve számos betegségnek. Felismerték a sütőtök és a tökmag jelentőségét. Számos betegség - főleg vese-, máj-, köszvény- és bélbetegségek - esetén ajánlották a sütőtököt, de elsősorban a magjának tulajdonítottak különleges gyógyító hatást. Egyes helyeken hashajtóként és béltisztítóként rágcsálták, máshol féregűzőnek tartották. Valószínűleg magas zsír- és élelmirost-tartalmának köszönhetően. 

A sütőtök táplálkozás-élettani értékei ma sem vitathatók. A húsa - mint azt sárga színe is mutatja - igen gazdag karotinoidokban, C- és B-vitaminokban. 

Köszvény:
 Az esszenciális zsírtartalmának köszönhetjük a tökmag vértisztító hatását, így a köszvény kitűnő ellenszere lett, hiszen ahol tökmagot fogyasztanak, ott tököt is. Az esszenciális olaj serkenti az A-vitamin felszívódását. 

Orsógiliszta és galandféreg ellen: Mindkettő eléggé veszélyes élősködő, amit az ember is könnyen elkaphat, megszabadulni azonban már sokkal nehezebb tőlük. Ha már más nem segít, próbálkozzunk meg a tökmaggal. 

Prosztata megnagyobbodásra: Különösen napjainkban igen csak gyakori a prosztatagyulladás, vagy megnagyobbodás. Sajnos ezt a jelenséget többek között helytelen táplálkozásunknak is köszönhetjük, és annak, hogy sok eleségünk, az idő múlásával kifogyott életünkből. Ilyen a tökmag is, hiszen amíg fogyasztották az emberek, ismeretlen volt ez a betegség. Igaz, a táplálék is más volt. Aki teheti, próbálkozzon enyhülést találni a tökmagban. 

A tökmagban, tökmagolajban található vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek hatása szervezetünkre: 

A-vitamin (Retinol és Béta-karotin):  Az A-vitamin egy zsíroldó vitamin. Jót tesz a szemnek és erősíti a gerincet, segít fenntartani a szemfedő egészségét, hogy láthassunk az éjjel. Az A-vitamin hiánya esetén „éjszakai vakság” alakulhat ki. Segíti a sejtek növekedését, egészségét a testben és fenntartja szerkezeti sértetlenségüket; és mint antioxidáns segít semlegesíteni a szabad gyököket, az instabil molekulákat. Felelős a sejtekben a gyógyító hatásokért, serkenti a T-segítő sejtek aktivizálódását; kimutatták, hogy hasznos a rák kialakulásának megelőzésében. 

E-vitamin: Az E-vitamin egy olyan antioxidáns, amely védi a sejthártyákat, segítheti a sérülések gyógyulását, csökkenti az oxidációs hatásokat, amellyel megelőzi más tápanyagok lebontását. 

B1-vitamin (Thiamin): A B1-vitamin arra való, hogy védje a szénhidrátokat, a zsírt és a proteint. A test minden sejtjének szüksége van erre a vitaminra, az idegsejteknek is, hogy normálisan működjenek. 

B2-vitamin (Riboflavin):  A B2-vitaminra azért van szükség, hogy védje az aminosavakat és zsírokat, aktiválja a B6-vitamint és segít átalakítani a szénhidrátokat. Bizonyos körülmények között antioxidánsként viselkedhet. 

B3-vitamin (Niacin): A test arra használja a Niacint, hogy segítsen energiát felszabadítani a szénhidrogénekből. Arra való, hogy zsírt formáljon a szénhidrogénekből. Szabályozza a koleszterinszintet.

B5-vitamin (Pantoténsav: Aktiválja az adrenalin-mirigyeket, segít a koleszterin szintetizálásában, D-vitamint állít elő, és nélkülözhetetlen a zsírok energiájának létrehozásában, szállításában és felszabadításában. 

B6-vitamin (Piridoxine): A B6-vitamin nagyon fontos, mert segít létrehozni, szétszedni és szállítani az egyik aminosavat a másikba, ezzel más vitaminokat hoz létre, például a Niacint. Tehát fontos a központi idegrendszer számára, a vörösvérsejtek létrehozásához és az agynak, ahol szerotonin létrehozásában segít, amely egy fontos antidepresszáns.

Folsav: Ez a B-vitamin egyik változata. Szerepet játszik az összes sejt növekedésében és reprodukálásában, szerepet játszik a nukleinsavak, az RNS és DNS képzésében. Sok aminosav-átalakulásban, a fehérjék bontásában és felhasználásában, valamint a vörösvérsejtek képződésében is részt vesz a folsav.
C-vitamin (Aszkorbinsav): A C-vitamin egy nagyon fontos tápanyag, amelynek sok funkciója van, amelyhez az elfogyasztott ételen keresztül juthatunk hozzá. A C-vitamin sok szerepe közül az egyik a kollagén létrehozása és fenntartása, amely a bőrünkben, csontjainkban, a fogainkban és a hajszálerek falaiban található, csak hogy párat nevezzünk meg. A kollagén segít a sebek gyógyításában és az egészséges véredények fenntartásában, nyilvánvalóan befolyásolva az egész testünket. A C-vitamint koenzimként használják, hogy segítsen sok más vitamin anyagcseréjében, és hogy ösztönözze a vesefunkciót,  mint antioxidáns.
Kálium: A kálium egy olyan ásvány, amelyre a sejt- és elektromos funkcióban van szükség. Ez egy vérásvány, amelyet ’elektrolit’-nak neveznek, ami azt jelenti, hogy elektromos töltéseket képes szállítani. Más vérásványok: a nátrium és a klór. A kálium fontos, mert felhasználódik az energia és a hidrogénkarbonátok anyagcseréje- és a sejtek biokémiai reakciói során. Segít kontrollálni a vérnyomást, a vérben a víz és a szövetek egyensúlyát, valamint részt vesz az idegi impulzusokban, amelyek izom összehúzódásokat okoznak, egyben irányítják a szívverést.
Kalcium: A kalcium legismertebb feladata a csontjaink és fogaink fenntartása. Fontos a szívünknek, mivel szerepet játszik az izom-összehúzódásokban és segít a szívverés szabályozásában. A kalcium tehát fontos az idegrendszernek, az idegi átviteleknek és szükséges a sejosztódáshoz.
Magnézium: A magnézium egy természetes nyugtató. A kalciummal ellentétesen hat abban, hogy pihenteti, elernyeszti az izmokat. Gyakran stresszoldó ásványként használják. A test tehát arra használja a magnéziumot, hogy energiát termeljen és szállítson; idegi áramvezetésre és protein-szintézisre.
Foszfor: A foszfor kulcsszerepe, hogy rendbe tegye csontjainkat és fogainkat. A testünk minden sejtjében jelen van, részt vesz a legtöbb biokémiai reakcióban, a szénhidrátok felhasználásában és a zsírok energiává való átalakításában; a proteinszintézisben, hogy az összes szövetet és sejtet növessze és javítsa. 

Vas: A vas fő funkciója a hemoglobin megalkotása, amely a vörösvérsejtek nélkülözhetetlen összetevője. A vörösvérsejtek nagyon fontosak, mivel oxigént szállítanak a test minden sejtjének. A test összes sejtjének szüksége van oxigénre a túléléshez.
Cink: Több, mint 100 enzimhez van szükség a cinkre, és valószínűleg a test több funkciójában vesz részt, mint bármelyik másik ásvány. A cinket a szövetek, az immunrendszer gyógyítására és karbantartására használják; részt vesz a szénhidrát-anyagcserében és a DNA szintézisében. Gyakran használják segítségként a sebészeti műtétek vagy égések utáni gyógyításban, bőrbetegségek esetén; és ismert jótékony hatása a férfi prosztata problémái esetén. 

Vörösréz: Szerepet játszik a hemoglobin készítésében, ez azért fontos, mert a hemoglobin a vörösvérsejtek legfontosabb összetevője. A C-vitamin és a réz együtt vesz részt a kollagén-szintézisben, amely szükséges a szövetek és a bőr gyógyításához és segít az erős csont kialakulásában. Tehát sok enzimben megtalálható, segít az idegrendszernek és elektromos vezetőként funkcionál.

Katalizátorok:
 A katalizátor egy olyan anyag, amely enged egy kémiai reakciót végbemenni kevesebb energiával és rövidebb idő alatt, mint normál körülmények között. Ha ezek a katalizátorok hiányoznak, - mint egy vitaminhiány esetén – a normális testfunkciók leállhatnak, a személy hajlamos lesz a betegségekre.
Enzimek: Az enzimek katalizátorok. Felgyorsítanak speciális kémiai reakciókat, amelyek nem mennének végbe, ha ezek nem lennének jelen. Az enzimek a protein egyik típusa.
Mangán: A mangán segít katalizálni sok biokémiai reakciót. Sok enzim-rendszerben jelen van, így a test fel tudja használni a biotint, a B1-vitamint, a C-vitamint és a kolint. Segít az ételek anyagcseréjében és felhasználásában, különösen a proteinok, a koleszterin és a zsírsavak esetében. A mangán tehát az enzim (SOD) egyik részében játszik szerepet, amely védi a sejtfalat és a szöveteket az elváltozásoktól.
Szelén: A szelén funkciója szoros kapcsolatban van az E-vitaminnal. mint antioxidánssal.

Fotó: Zsb Creations

1 megjegyzés:

zsb creations írta...

Tisztelt Gauranga Das! A sült sütőtököt ábrázoló fotót én készítettem, nagyon megköszönném, ha megjelölne, mint forrást.

http://www.flickr.com/photos/zsbcreations/5043453953/in/photostream/