2014. október 7., kedd

Ki az Ísvara?

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Isten melyik formája?

Miután ennyit beszáltünk Istenről, fontos, hogy tisztázzuk, mi a jóga elképzelése Istenről. A Jóga-szútra azt mondja, hogy csak egy Isten van, az Ísvara. Az "Ísvara" szó nem jelent mást, mint Istent, de a Jóga-szútra nem határozza meg, hogy melyik Istenről van szó. Mivel Istent nehéz elképzelni, az Ístadévatá koncepcióját szokták használni, ami a meditáció tárgyául szolgáló Istenséget jelenti. A meditációs Istenség azt jelenti, hogy Isten olyan formáját választjuk, amellyel a legbiztosabb, hogy elérjük a sikert. Nincs értelme olyan Istenképet választani, amely idegen a számunkra, mert nem tudsz beleszeretni istenbe, ha egy számunkra idegen módon látjuk. Éppen ezért meg kell, hogy feleljen nekünk, még ha ez egy olyan felfogást is jelent, ami a földön senki másnak nem felel meg.

A másik fontos észrevétel az Ístadévatával kapcsolatban az, hogy egyik Ístadévata sem formálhat kizárólagos jogot Isten, vagy a Legfelsőbb Lény szerepére. Mondhatjuk, hogy csak egy Isten van, de azt nem mondhatjuk, hogy az az egy Isten pont a mi Ístadévatánk, és nem valaki másé. Az, hogy az én Ístadévatám megfelel nekem, csak azt jelenti, hogy az egyetlen Legfelsőbb Lényt ezen az Ístadévatán keresztül értem meg a legjobban. Sohasem lehet jobb, mint a mellettem lévő személy Ístadévatája.

A jóga a hindu hagyományból fejlődött ki, de túllépett rajta. A hinduizmuson belül körülbelül 33000 Istenség ismert, amelyek csupán az egy Brahman (határtalan tudat) arcai vagy aspektusai. Nincs jó vagy rossz Isten, mivel az összes Istenség az egy Brahmanhoz vezet. A Bhagavad-gítában az Úr Krisna azt mondja, hogy bármilyen módon imádod őt, mégis Hozzá fogsz megérkezni (4.11). Hová máshová mennél? Csak egy Isten van. Krisna azt is mondja, hogy bármelyik aspektusát imádjuk is Istennek, Ő rendíthetetlenné teszi a hitünket Benne (7.21). Ő az egy Legfelsőbb Lény, aki az összes szakrális hagyományt létrehozta és inspirálta az összes kontinensen és kultúrában. De, mivel a nemzetek, kultúrák és az egyének annyira különböznek, az egy Istenről alkotott elképzeléseink is különböznek. Mégis ugyanarról az Istenről van szó, csak különböző szemszögből látjuk. Nem számít, hogy Isten melyik formáját imádjuk, csak az számít, hogy valóban Istent imádjuk.

A jóga abban sem hisz, hogy meg kell téríteni az embereket a hinduizmushoz, de még a hinduizmus sem. Igazából egy hiteles jógaoktató, mint  ahogy T. Krishnamacharya tette, azt javasolná, hogy a jelölt először tanulmányozza a saját kultúrájának ősi vallását. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy könnyebb összekapcsolódni az Ístadévatával, ha a hozzá kapcsolódó tudatalatti benyomásokkal (szamszkárákkal) rendelkezünk. Így a zsidó-kersztény-iszlám hagyományból származó jógi számára az az előnyös, ha a saját kultúrájának megfelelően meditál Istenen. A jógi számára Isten koncepciója, amely elvezet  Istenhez, nem fontos. Csak az a fontos, hogy elvezeti."

Nincsenek megjegyzések: