2014. október 28., kedd

Pránájáma és izzadás

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"A pránájáma általában lecsökkenti az alvásigényünket. Ez automatikusan és lassan, idővel  következik be. De ne csökkentsük le csak azért az alvásidőnket, mert belekezdtünk a gyakorlásba! A pránájáma elősegíti a szattvikus állapotot, de csak akkor, ha szattvikus elmével gyakoroljuk. A modern élet általában nagyon zaklatott. A zaklatott (radzsaszikus) elme elveszíti a kiegyensúlyozottságát és alászáll a tompaságba (tamasz), hogy visszanyerje azt. Így amikor felkelünk, annyira tamaszban vagyunk, hogy kávéra vagy kokainra van szükségünk, hogy elég zaklatottá tegyük az elménket a túlzottan nagy hiteltörlesztéshez és a három munkahelyhez, amelyekkel elő tudjuk teremteni a rávalót. Így egész napunkat a szimpatikus idegrendszer túlsúlyában töltjük, olyannyira, hogy nem tudjuk kikapcsolni és altatókra van szükségünk, hogy lenyugtassuk. Így zárul be a kör. A szattvikus állapot által elkerülhető a radzsaszikus állapot extrém energialeadása, így nem kell annyira alámerülnünk a tamaszba, hogy regenerálódjunk.

A hőség, izzadás és a tűz

A kilégzés egy hőleadó mechanizmus. Könnyen észrevehetjük, hogy a kilélegzett levegő melegebb, mint a belélegzett, hacsak nem túl magas a környezet hőmérséklete. Egy általános pránájáma-légzőciklusban a belégzés az idő egy harmadát, míg a kilégzés a kétharmadát fedi le. Ez azt jelenti, hogy egy ciklus során az idő 66%-át használhatjuk hőleadásra. Ha már gyakorlott pránájámások vagyunk, és 1 időtartamnyi belégzéssel, 4 időtartamnyi kumbhakával és 2 időtartamnyi kilégzéssel dolgozunk, akkor a légzőciklusunknak csupán 28,58%-át tudjuk a kilégzésre és a hőleadásra használni. Ha minden más paraméter azonos, akkor fel fogsz melegedni.

A jógában a hőséget a belső tűz meggyújtásának tekintik, amellyel átégeti az illúziót és a tudatlanságot. Ha túl meleg környezetben gyakorolunk, akkor a testünk hűtőmechanizmusa elkezd izzadságot termelni.  Góraksa Nátha és Szvátmáráma is azt ajánlja, hogy dörzsöljük vissza az izzadságunkat a testünkbe a kezünk segítségével. Ez az előírás azonban mindkét esetben egyértelműen olyan fejezetekben van, amik a pránájáma gyakorlásáról szólnak, és nem az ászanákról. Az az izzadság, amit a testünk termel, mielőtt megtisztulunk, mérgező, és ezért le kell mosni, mivel az ászana elsődlegesen a durva fizikai test megtisztítására valók. Ezt Swami Rama is alátámasztja, aki azt tanította, hogy az izzadság belemasszírozása a testbe csak a test megtisztulása után alkalmazható."

Nincsenek megjegyzések: