2014. október 22., szerda

Növényi teljesítmény-fokozók

Az emberiséget az ókor óta foglalkoztatja a fizikai teljesítmény (de nevezhetjük harci vagy sportteljeesítménynek is) fokozása. A modern biokémia és gyógyszeripar kialakulásával együtt persze a doppingszerek gyártása is kisebb iparággá fejlődött. A profi és hobbisportolók körében is egyértelműen az anabolikus szteroidok és a szintetikus növekedési hormon (HGH) alkalmazása a legelterjedtebb, legalábbis azon sportágak esetében, ahol a zsírmentes izomtömeg és az abszolút erő a lényeges szempontok.

Természetesen mindkettő doppinglistás, de ez speciel egy hobbi-sportolót abszulúte hidegen hagy, ráadásul a hobbisták esetében sokkal nagyobb a veszélye annak, hogy rossz minőségű gyógyszert szerez be vagy helytelenül, orvosi felügyelet nélkül alkalmazza. Nem mintha a professzionális orvosi háttérrel és komoly pénzügyi ráfordításokkal doppingoló hivatásos sportolók jobban védve lennének a káros mellékhatásoktól. De az amatőr, hobbi sportban aztán végképp nem érdemes kockáztatni az egészségünket a látszólagosan gyorsabb eredményekért. 

Nem is időzök tovább a szteroid-témánál, hiszen írtak már róla eleget. Csupán arra a tényre hívnám fel a figyelmet, hogy az anabolikus szteroidok olyan vegyületek, melyek a testünk által termelt tesztoszteronhoz hasonló vegyi szerkezettel rendelkeznek, ám a tesztoszteronnál erősebben képesek kapcsolódni az izmok receptoraihoz, így lelökik róla a tesztoszteron-molekulákat. A szteroid-használat egyik következménye tehát a saját tesztoszteron-termerlés csökkenése, amit aztán újabb kezelésekkel kell helyreállítani a szteroid-kúrát követően. Na mindegy, a lényeg az, hogy a vérben található szabad tesztoszteron-szint minden életkorban jelentősen befolyásolja a fizikai teljesítményt és az izomnövekedés mértékét. A nők testében ugyan nem termelődik, így az ő fizikai teljesítményük általában el szokott maradni a férfiaké mögött. A férfiak tesztoszteron-termelése is lassul 30 éves kor fölött. Vagyis egy fiatal férfi esetében teljesen fölösleges a tesztoszteron-fokozással foglalkozni, mert semmi hatása nem lesz. Csak arra kell figyelni, hogy ne essen le a tesztoszteron-szint például a túledzettség vagy a helytelen táplálkozás, kevés pihenés, sok stressz következtében. Tudjuk azt, hogy ha a szervezetünket szélsőséges terhelésnek tesszük ki, akkor először mindig a termékenységünk látja kárát a dolognak.

A következőkben olyan növényi alkotóelemeket szeretnék ismertetni, amelyek a tapasztalatok szerint teljesítmény-fokozó hatással rendelkeznek, ám ahelyett, hogy gátolnák, fokozzák a saját tesztoszteron termelését, illetve más mechanizmusokon keresztül fokozzák a sport-teljesítményt. Hogy kinek melyik válik be, azt nem tudom előre megmondani, elsősorban a saját tapasztalataimat tudom ismertetni a témában, legalábbis azokkal a növényekkel kapcsolatban, amiket kipróbáltam.

1. Ginzeng. A kínaiak régóta nagy becsben tartják a ginzeng-gyökér kivonatát, mely nem csak hogy fiatalít és növeli a fizikai erőt, állóképességet, hanem ellenállóvá tesz a betegségekkel szemben is. Napi egy ampulla vörös ginzeng-kivonat szedése ajánlott. A fehér ginzeng nem hat annyira koncentráltan a tesztoszteron-szintre.

2. Ashwagandha. Ezt a növényt indiai ginzengnek is nevezik, hatása nagyjából megegyezik a ginzengével. Persze ha többféle növényt alkalmazunk párhuzamosan, ezek hatása összeadódik. Ne feledjük, hogy a tesztoszteron-fokozó hatású növények általában emelik a vérnyomást is, illetve a tesztoszteron-szint hirtelen megugrása ingerültté is tehet, dührohamokat okozhat. Szóval nem árt odafigyelni, hogy milyen hatást váltanak ki az egyes készítmények. Az Ashwagandha gyökér porát itthon a Múzeum körúti Bio ABC-ben lehet beszerezni. 

3. Maca. Ez egy perui növény gyökere, mely mind kinézetére, mind zamatára hasonlít előző két társához. Nekem ezzel a növénnyel vannak a legjobb tapasztalataim, írtam is már róla. Napi egy csapott evőkanállal szoktam a turmixba tenni. Nem csak a teljesítményt fokozza, hanem a hangulatot is javítja, elűzi a fáradtságot, és meggyorsítja a regenerációt. 

4. Goji. Pirosas, édeskés ízű, csilipaprikához hasonló alakú kis termésekből áll, müzlibe, édességbe, teába is belekeverhető. Én mindig az eredeti növényt vagy annak porított formáját szoktam beszerezni, és nem a kapszulás kivonatokat. Egyrészt azért, mert így nem kell fölösleges kapszulákat zabálnom, másrészt így árban is jobban kijön, illetve a mennyiség sem elegendő, amit a kapszulákra írni szoktak. Ebből is lehet egy evőkanállal naponta. 5-6000 Ft/kg áron már meg lehet szerezni piacon.

5. Tribulus. A királydinnye nevű indiai növény termését szinte minden tápkieg-gyártó cég beleteszi a teszto-fokozó kapszuláiba, bár hatását nem igazolták egyértelmű kutatási eredmények. Nekem sem vált be. Az ingerültséget fokozza, de az izomtömeget nem nagyon növeli, meg a teljesítményt sem. Ennek ellenére sokan a tribulusra esküsznek. 

6. Fenugreek. A magyarul lepkeszegmagnak vagy görögszénának is nevezett fűszernövényről is lelkesen nyilatkoznak a tápkieg-gyártók, és teletolják fenugreek szaponinokkal a tesztofokozó termékeiket. Bár a kutatások szerint valóban lehetnek olyan hatásai a fenugreek magnak, illetve kivonatnak, ami fokozza a sportteljesítményt, itt is még sok a kérdőjel, illetve a női és férfi hormonháztartásra és termékenységre gyakorolt hatásai sem teljesen tisztázottak. Az viszont biztos, hogy aki sok fenugreeket fogyaszt, annak a bőrén is érezni lehet a növény jellegzetes pörkölt mogyoróra emlékeztető illatát. Szóval lehet ezzel is kísérletezni, de garancia nincs rá.  

7. Acai. Az amazonasi esőerdők legendás gyümölcse nem csak Brazíliában, de most már világszerte is a jiu-jitsusok "nemzeti" eledele lett, viszonylag magas ára ellenére. A növény, illetve kivonata nem elsősorban a tesztoszteron-szintet dobja meg, sokkal inkább anitoxidáns hatása miatt a regenerációt segíti elő, és az immunrendszert erősíti. De minden harcos esküszik rá, úgyhogy miért ne próbáljuk ki? :-)

8. Spenót-kivonat. Ez a kiegészítő béta-ecdysterone néven fut, és állítólagosan ötszörösére növeli az izomfehérje szintézisének mértékét. Ezt is kipróbáltam, de nem sok hatását tapasztaltam. Egyes szakértők szerint nem szedtem eleget. Ez az a kiegészítő, amit ha ki akarunk próbálni, akkor kénytelenek vagyunk megvenni a kapszulát, mert bár a friss spenót jó dolog, és enni is kell ezerrel, de akkora mennyiséget nem tudunk befalni belőle, hogy elegendő hatóanyag jusson a szervezetünkbe. Ergó ki kell próbálni a kapszulát. Nekem nem vált be, de attól még másnak bejöhet.  

9. Fűrészpálma (Saw Palmetto). Ezt a terméket is sokan forgalmazzák idehaza. Nem csak tesztoszteron-fokozásra, hanem a prosztata védelmére is használják, sőt, állítólag a nők hormonháztartására is kedvező hatással van. Különösebb teljesítménynövelő hatása nem nyert bizonyítást, sőt egyes vélemények szerint ösztrogenizál is, ha túl sokat fogyasztunk belőle. Ez a férfiaknál potenciazavarokat és nőies mellképződést okozhat. Szóval nem tudom jó szívvel ajánlani. 

10. És még sokan mások... Az idevonatkozó cikkek számos más növényt is említenek, de ezeket én is csak megemlítem, mert se pozitív, se negatív tapasztalatom nincs velük kapcsolatban. Próbálkozni persze lehet, de azt ne felejtsük el, hogy az igazi sporteredményeket a rendszeres edzés, a tudatos táplálkozás és a megfelelő pihenés fogja hozni, nem pedig a csodabogyók! De azért a futottak még kategóriában szerepel a Yohimbe, Muira puama, Fo Ti, Damiana, bársonybab (Mucuna pruriens).


Nincsenek megjegyzések: