2014. október 29., szerda

Fittaréna 2014

Kicsit lemaradtam a blogírással az elmúlt héten, mert sok volt az esemény, illetve az OKJ vizsgámra is készülnöm kellett. De az megvan ötössel, úgyhogy most lassanként behozom magamat! Idén is meghívtak jógaoktatóként a Fittarénára. Bálint Gyöngyi után én voltam a második a Jógateremben, 40 perces telt házas Ashtangát tartottam javarészt olyan embereknek, akik még nem is jógáztak, vagy az Ashtangát legalábbis még nem ismerték. 40 perc bizony nem sok idő, nem is jutottunk sokkal tovább, mint az álló gyakorlatok végéig. 

A Fittaréna programja idén is rendkívül sokszínűre sikerült. Tavaly is végigtoltam 4-5 edzést a nap folyamán, és idén is kinéztem előre azokat, amik érdekesek lehettek a számomra. Mivel szeptember óta én is tartok saját testsúlyos edzéseket Beast Mode néven heti egyszer, illetve mostanra meg is lettem az OKJ sportoktatói vizsgámmal, bevallom őszintén, ötleteket, tippeket, gyakorlatokat is szerettem volna ellesni azoktól, akik szintén a funkcionális vonalon utaznak. 

9-től elmentem egy Calisthenics órára, ahol fekvőtámaszok, guggolások, kitörések különböző változatai voltak, mivel csak a föld volt a szerünk, ezért a húzó gyakorlatok kimaradtak. De jó bemelegítés volt az Ashtangához!

Ashtanga után egy Functional Fit Muscle órára mentem, ahol egy PVC csatornacső volt az eszközünk! Ezzel az ötlettel az edző néni tulajdonképpen robbantotta is a manapság oly virágzó 20-30 ezer Ft-os foam roller, SMR henger stb. bizniszt. Ha meg akarod úszni egy ezresből, akkor itt van az óccsó teszkós megoldás! Menj be egy barkácsáruházba, vágass le egy méter PVC csatornacsövet, és mehet a hengerezés! Lényegében ugyanazt tudja, mint egy szivaccsal kipárnázott hű de extra amerikai henger. Én azért a nap folyamán vettem egyet kedvezményesen 12 ezer Ft-ért, ehhez volt két labda meg egy kisebb guriga is szettben. 

A csatornacső-workout is egész ötletes gyakorlatokból állt, főleg a core-izomzatra dolgoztunk sokat. Utána jött Bánkuti Gabi a Spartan Fighter edzéssel, ahol traktorkerék, girja, és gumikötél voltak a kellékek, és a legtöbb gyakorlatot párban végeztük. A több, mint 150 ember csapatokra osztása nem volt túl egyszerű, de szerencsére ott volt három beöltözöt díszkommadós Airsoft-fegyverekkel felszerelve, és ők terelgették a csapatot. 

Később a Facebookon komoly hadjárat indult a kis kommandós legények ellen, hogy mit keresnek egy fitness rendezvényen, meg hogy az erőszakot képviselik, már-már magát a Sátánt látták bennük. Pedig hát valljuk be, látványnak rendben voltak, nem bántottak senkit, és hát ha az ember filmet akar nézni, akkor is általában valami lövöldözős akciófilmet választ (legalábbis ha férfi nézőről van szó). Persze a művészfilmek és a romantikus darabok is szépek, de azért akkora közönséget nem vonzanak. 

Szóval a kommandósokkal nekem nem volt bajom, még ha csak marketing fogás is volt. Később Tatarek Rezsi és csapata is terepszínű testfestésben tartotta az óráját a nagyszínpadon, de abba érdekes módon nem kötött bele senki. Kell a cikrusz a népnek, ennyi. Az óra egyébként jól átmozgatott, mint tavaly is. 

Egy kis szünet következett, beültem a nagyszínpad elé kajálni, ahol éppen Norbi és Réka tolták a retró aerobikot. Ez is rendben volt, bár én nem vagyok az az ugribugri típus, de nekik is megvan a célrétegük, akik le akarnak fogyni és mindezt a Réka-tornától meg a Norbi Update kajáktól remélik. De legalább valamit tesznek az egészségük érdekében.

Utána elmentem Bánkuti Gabi Spartan Fitt edzésére, ahol nem volt eszköz, csak saját testtel dolgoztunk, illetve párban. Ezen több csaj volt, mint a fighter edzésen, de jó volt ez is. Az ilyen tömeges edzéseknek az a hátránya, hogy nehéz a mozgásminőségre odafigyelni, hiába volt 5-6 instruktor is jelen, akik figyelmeztettek, ha valamit nem jól csináltál. 

A következő egy HIIT edzés volt, amit már csak néztem. A gyakorlatok azért viszonylag összetettek voltak, és nem annyira az erőfejlesztésre mentek rá, mint a pulzusszám magasan tartására. Kevés pihenővel többször ismételték ugyanazt a blokkot. Ennek a felénél haza is indultam, mert már nem sok újat tartogatott a nap a számomra, illetve tanulnom kellett az OKJ vizsgára. A tavalyi Fittaréna után azért sokkal erősebb izomlázam volt. Nem tudom, hogy miért? Tán nem edzettem eleget, vagy már edzettebb vagyok, mint tavaly, vagy az esti hengerezésnek volt ez köszönhető, de így legalább másnap is tudtam edzeni egyet. 

Nincsenek megjegyzések: