2014. október 30., csütörtök

Pránájáma és huzat

Újabb részlet Gregor Maehle Ashtanga-könyvéből:

"Ahhoz, hogy vissza tudjuk dörzsölni az izzadságot a bőrünkbe, minél kevésbé felöltözve kell lennünk. Ezért a pránájámát gyakoroljuk minél kevesebb ruhában. A gyakorlás végére sokkal forróbbnak érezhetjük magunkat, mint az elején. Mivel a kumbhaka közben nem tudunk levetkőzni (a mozgás ugyanis eltéríti a vájut), érdemes a gyakorlás elején egy takarót teríteni a vállunkra, amit később ledobhatunk, ahelyett, hogy túlöltöznénk. A Hatha Tatva Kaumudí (39.54) szerint ha visszadörzsöljük az izzadságot a testünkbe, akkor a prána nem fog félremenni. Észre fogjuk venni, hogy egy intenzív pránájáma-gyakorlat után az izzadság visszadörzsölése a testbe, különösen a végtagokban, kifejezetten kiegyensúlyozó hatású.

Nyáron vagy nagy hőség közepette azt találhatjuk, hogy nehezebb fenntartani a kumbhakánk hosszát, különösen napközben. Ahelyett, hogy erőltetjük a szívüket a túlzott hőterheléssel, korlátozzuk a pránájámát kora reggelre vagy estére, vagy vegyük rövidebbre a kumbhakákat, ha szükséges. Ha már egy vagy két éve rendszeresen pránájámázunk, akkor észre fogjuk venni, hogy télen tudjuk leginkább fejleszteni a kumbhakáink hosszát. Attól függően, hogy hol lakunk, a nyár nem felel meg a kumbhaka kiterjesztéséhez, és még a fenntartását is nehéznek találhatjuk. 

Sokkal könnyebb a kumbhaka kiterjesztése hidegebb éghajlaton, például fent a hegyekben. Ez az egyik ok, amiért sok fejlett jógi a Himalája jéghideg zugaiban vett menedéket. Tudjuk például, hogy T. Krishnamacharya képes volt megolvasztani a jeget maga körül bizonyos átmérőben a kumbhakában létrehozott hő segítségével. A hőkezelés másik módja a vízben vagy akár a víz alatt gyakoroljuk a pránájámát, mint ahogyan Trailanga Swami vagy Pilot Baba gyakorolták.

Ne gyakoroljunk közvetlenül a napon! Túl gyorsan fel fogunk melegedni, ez pedig megterheli a szívünket. Ne használjunk szelet sem a hűtésre. Huzatmentes helyen kell gyakorolni. A huzat szétszórja a testben lévő pránát, és ebből lesznek a betegségek. A régmúlt jógijai kis meditációs kunyhókat építettek, amelynek egy ajtaja volt és egy ablak az oldalán, amely nem esett a szél útjába. Ne üljünk a szél útjába a pránájáma gyakorlása közben."

Nincsenek megjegyzések: