2014. október 23., csütörtök

Pránájáma és pihenés

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Pihenés

Fontos, hogy lepihenjünk a pránájáma után, annyi időre, ami után felfrissülve érezzük magunkat. Ha fáradtak vagy ingerültek vagyunk a pránájáma előtt, érdemes közvetlenül előtte is elidőzni egy kicsit savászanában. Ha még azután is fáradtnak érezzük magunkat, akkor ne kezdjünk bele a gyakorlásba, mert nem hoz jó eredményt! Szervezzük át úgy az alvásunkat, hogy ne érezzünk fáradtságot a gyakorlás közben. A Bhagavad-gítá (6.16) azt javasolja, hogy ha gyakoroljuk a jógát, akkor ne aludjunk túl sokat, de túl keveset se.

Ne végezzünk több órás ászana- vagy pránájáma gyakorlást reggelente, ha utána nincs lehetőségünk eleget pihenni. Nem olyan jó ötlet, ha csak délután tudunk aludni. A Hatha Tatva Kaumudí (3.35) azt mondja, hogy ha nappal alszunk, az betegségeket okoz, a Jóga-kundaliní Upanisad pedig megerősíti, hogy a napközbeni alvás és a késői lefekvés betegséget okoz (1.56-57). Ez annak a ténynek tudható be, hogy ha szakaszokban alszunk, vagy nem megfelelő időben alszunk, akkor a vájuk megzavarodnak. Ez azt jelenti, hogy ugyanúgy megzavarodik a prána ideális áramlása a testben, mint amikor túl sok ételt eszünk, vagy olyan emberek társaságában vagyunk, akik negatív hatással vannak ránk. Az alvásritmus megzavarása általában tamaszikus hatással van az elmére. Az a jó, ha korán fekszünk és korán kelünk. Reggel 4.45-kor kezdődik a bráhma muhúrta, vagyis az isteni időszak. Ekkor vagyunk a legközelebb Istenhez, ezért ez az ideális időszak a spirituális gyakorlatokhoz, mint a pránájáma, ászana vagy meditáció.

Próbáljuk meg egy huzamban kialudni magunkat, ahelyett, hogy napközben vagy délután aludnánk. Ha annyira fáradtak vagyunk, hogy le kell feküdnünk, akkor tegyük meg, de hosszú távú tervként próbáljuk úgy szervezni az életünket, hogy erre ne legyen szükség. Swami Rama azt mondta, hogy a napközbeni alvás felerősíti a három dósát (akadályt), a vátát, a pittát és a kaphát, ezért minden körülmények között kerülni kell. Vegyük itt észre a különbséget az ájurvéda és a jóga között. Az ájurvéda a három dósa egyensúlyát keresi, a jóga viszont zavaró tényezőként tekit rájuk, és ezért teljességgel át akarja alakítani. Erről majd később beszélünk részletesebben."  

Nincsenek megjegyzések: