2015. január 16., péntek

A sziddhászana

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Amikor a bal láb ebbe a helyzetbe került, mozgassuk a két sarkunkat egymás felé, hogy a köldök környékén legyenek. Hozzuk a térdeket közel egymáshoz, hogy a combok majdnem párhuzamosak legyenek (a combcsont és a lábszárcsont hosszának arányától függően). Most forgassuk befelé a combunkat, amíg a sípcsont elülső éle lefelé, a talpunk és a sarkunk pedig felfelé mutat. Így a térdízület teljesen zárt és védett helyzetben van. Ne üljünk padmászanában úgy, hogy megtartjuk a comb kezdeti kifelé fordított helyzetét, amiben felvettük a pózt! Ezt nehéz megtanulni, ha csak a padmászanát próbálgatjuk, és nem melegítünk be előtte. Az ideális eszköz ennek megtanulásához az a combforgatási technika, amit az „Ashtanga-jóga: gyakorlat és filozófia” című könyvemben leírtam.

Sziddhászana

A sziddhászana azt jelenti, hogy „a tökéletesek póza”. Azért hívják így, mert a Kundaliní felemeléséhez használják. Ebben a pózban a gerinc hajlatai nem annyira hangsúlyosak, mint a padmászanában, ezért valamivel kevésbé értékes póz a pránájámához. Mivel azonban a bal sarkunkkal nyomjuk a gátat, így a sziddhászana a legalkalmasabb a múla bandha aktiválásához. Góraksa Nátha és más tekintélyek azt mondják, hogy a bal lábunkat kell először behajtanunk a múládhára csakra aktiválása érdekében. E tekintetben a póz a padmászana tükörképe, melybe a klasszikus autoritások szerint a jobb lábat kell először behelyezni.

A sziddhászana jellemzői sokban eltérnek a padmászanától. Míg a padmászanában annyira közel hozzuk a sarkainkat, amennyire lehetséges, a sziddhászanában annyira távolítjuk, amennyire lehetséges. Eleinte szükség lehet valami magasításra, például egy összehajtogatott takaróra, idővel pedig csökkenthetjük a magasítást, ahogy ügyesebbek leszünk. A magasítás segít a medence előrebillentésében.

Egyenes lábú ülésből (dandászana) hajlítsuk be a bal lábunkat, és nyomjuk a sarkunkat a gáthoz a múládhára csakra helyén, a végbélnyílás és a nemi szervek között. Most hajlítsuk be a jobb lábunkat, és helyezzük a jobb bokánkat a balra úgy, hogy a jobb sarkunk a szeméremcsontnak nyomódjék. Ekkor a nemi szerv a bal és a jobb sarok között helyezkedik el. Most helyezzük a jobb láb ujjait a bal láb combja és vádlija közé. Mindkét kézzel húzzuk szét a jobb láb combját és vádliját, nyúljunk be, és húzzuk fel a bal láb ujjait, hogy a jobb comb és vádli közé kerüljenek. Figyeljünk oda arra, hogy ez miként változtatja meg a sarok helyzetét, és merre forgatja a bal combot. Csak ez az utolsó mozzanat az, ami által a bal sarok megfelelő kapcsolatba kerül a gáttal a végbélnyílás és a nemi szerv között. Ez az a pozíció, ami szükséges a Kundaliní felemeléséhez.

Létezik egy könnyebb változata is a póznak kezdők számára, az ardha (fél) sziddhászana. Ebben ahelyett, hogy egymásra raknánk a sarkainkat, egymás elé helyezzük őket, és így mindkét láb a talajon van. ezt a pózt csak bemelegítésnek használjuk, fokozatosan haladva a sziddhászana felé, amint lehetséges."


Nincsenek megjegyzések: