2015. január 4., vasárnap

Visvámitrászana B

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Visvámitrászana B (ékapáda-koundinjászana)
Dristi: nászágrai (orrhegyre)

Astau: Kilégzésre engedjük le a bal karunkat a törzsünk bal oldalára.

Nava: belégzésre tegyük le a bal tenyerünket a földre a jobb mellett, és a bal csípőnket támasszuk a bal könyökünkre. Toljuk előre a súlypontot, majd emeljük a levegőbe a bal lábunkat is. Így a két tenyerünkön egyensúlyozunk. Vegyünk öt mély levegőt. Egyesek csak egy belégzésig tartják ki a pózt, és utána hátraugranak csaturanga-dandászanába, de mivel a póz külön nem fordul elő a további sorozatokban, érdemes kitartani öt légzésig, mivel a további kartámaszok egyik alappóza is.

Aktív elengedés technikája

A lábakkal és a csípő izmaival ugyanazokat az akciókat végezzük, mint az A változatban. A különbség csak annyi, hogy a törzsünk 90 fokkal el van fordítva, vagyis a hasunk néz a talaj irányába. Ennek megfelelően a jobb lábat könnyebben tudjuk a karunkon tartani, viszont a kiegyenesítéséhez erősebben kell feszíteni a négyfejű combizmot. A bal láb levegőben tartásához a farizmokon kívül itt a gerincfeszítő izmokat is aktiválni kell. A hasfal megfeszítése által stabilizáljuk a pózt és oltjuk ki az ellentétesen ható erőket.

Dasa: Kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába.

Ékádasa: Belégzésre felfelé néző kutya.

Dvádasa: Kilégzésre lefelé néző kutya.

Trajódasa-Astadasa: Ismételjük meg a Sad-Dvádasa vinyászákat a bal oldalra is.

Rávezető változatok

A póz gyakorlásához lent hagyhatjuk a bal lábunkat, és a felsőtest előretolásával igyekezzünk a súlypontot a tenyerek fölé hozni. A póz haladóbb változatában a bal könyököt nem támasztjuk be a csípőhöz, hanem a levegőben marad, és csak a jobb könyökünkön támasztjuk a törzset. Viszont ilyenkor a bal karral intenzívebben kell dolgozni, mert a csontos alátámasztás szerepét a hónalj és a vállízület körül eredő és tapadó izmok munkája veszi át.

Egészségügyi hatások

Az ászana nyújtja a láb és a csípő izmait, erősíti a karokat és a törzs izmait. Megelőzi az ülőideggyulladást és a hamstring-sérüléseket. Masszírozza a belső szerveket, fejleszti a koncentrációt és az egyensúlyérzéket.


Ellenjavallatok: Csukló-, könyök- és vállsérülések, a hamstring húzódása, valamint derékproblémák esetén ne gyakoroljuk, vagy módosítsuk a végrehajtást az egészségi állapotnak megfelelően. 

Nincsenek megjegyzések: