2015. január 3., szombat

Visvámitrászana A

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Visvámitrászana A
Dristi: hasztágrai (ujjhegyekre)

Vinyásza számolás

Szapta: Belégzésre lépjünk előre a jobb lábunkkal, majd a jobb vállunkat illesszük be a jobb térdhajlatunk alá. Ezek után, a jobb combot a jobb vállhoz szorítva egyenesítsük ki a jobb lábunkat, majd a bal kart emeljük fel függőlegesen a levegőbe. A vaszisthászanához hasonlóan törekedjünk arra, hogy az egész testünk legyen egy síkban, mintha két üveglap között végeznénk a pózt. Vegyünk öt mély levegőt a pózban.

Az ászana megfelelő végrehajtásához olyan nyitott csípővel és laza hamstringekkel kell rendelkeznünk, mint a hanumánászana végrehajtásához. Ha a hamstringek túl kötöttek, akkor nem tudjuk teljesen kiegyenesíteni a jobb térdünket. Ha a csípőhajlító izmok túl kötöttek, akkor nem tudjuk egy síkba hozni a két lábat.

Aktív elengedés technikája

A jobb térd kiegyenesítéséhez meg kell feszítenünk a négyfejű combizmot, de annak érdekében, hogy a jobb comb ne csússzon le a jobb karunkról, a farizom megfeszítése által oda kell szorítanunk a combunkat a karunk külső oldalához. A bal comb négyfejű combizma és a farizmok segítségével egyenesítjük a bal térdet és nyomjuk a combokat 180 fokos szögbe. A combok nyitását ugyanakkor meg kell állítanunk, hogy rögzíteni tudjuk a medencét a levegőben.

Rávezető változatok


Amennyiben a teljes póz végrehajtása nem sikerül, gyakorolhatjuk a pózt leeresztett bal karral is (ez a nyolcadik vinyászával megegyező póz, és így lehetőségünk van a törzset egy kicsit lefelé fordítani, míg a teljes pózban a törzs a földre merőleges síkban helyezkedik el. Ha a jobb combot sikerült kiegyenesíteni, akkor dolgozhatunk a kar emelésén. A másik rávezető változatban a bal kezünkkel megfogjuk a jobb külső talpélünket, és a fejünket a hónaljunk alatt kidugva a bal karral segítjük a jobb térd kiegyenesítését. Ha a térd már egyenes, akkor ismét rátérhetünk a nyújtott karos, teljes változatra.

Nincsenek megjegyzések: