2015. január 25., vasárnap

A csakórászana mitológiája

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

(A kasjapászana leírásának befejezése)

Aktív elengedés technikája

A póz felvételéhez hátrafelé toljuk a jobb lábunkat a törzs kiegyenesítése által, illetve a bal lábat is lefelé toljuk a talajba. Mivel egy hanyatt fekvésben végzett pózról van szó, nem kell egyensúlyozni, hiszen a föld kioltja azokat az erőhatásokat, amelyeket a helyzet felvétele érdekében aktiváltunk. Természetesen a nyugalmi ponton túl már nem kell folytatni a jobb láb és a törzs, illetve a bal láb hátrafeszítését. A láb-a-nyak-mögötti pózokban a törzs hátrafeszítése és a láb nekifeszítése a nyaknak is ellentétes erőhatás. Ebben az esetben a láb könnyebben a nyakunk mögött marad, mert odaszoprítjuk a földhöz, és a gravitáció is segíti a láb helyben maradását.

Rávezető változatok

Ha a láb ebben a pozícióban sem marad a tarkó mögött, akkor fogjuk meg a bal kezünkkel a lábfejünket, és tartsuk. Természetesen a csípő megfelelő nyitását a második sorozat ékapáda-sírsászana pózaival és az azokhoz végzett rávezető pózokkal kell biztosítani. Így a harmadik sorozatban már könnyebben végre tudjuk hajtani a láb-a-nyak-mögötti pózokat.

Egészségügyi hatások: A póz erősíti a gerincfeszítő izmokat, a csuklyásizmot, mobilizálja a csípőízületet, és masszírozza a hasi szerveket. Stimulálja a gerincoszlopból kilépő idegdúcokat.

Ellenjavallatok: hamstring- vagy térdsérülés, nyaki vagy deréktáji gerincpanaszok.


Csakórászana (fogolymadár-póz)


A csakóra egy mitológiai fogolymadár, amely a hold sugaraival táplálkozik. A csakóra madár szerelme a Hold, ezért éjszaka mindig a holdban gyönyörködik és utána sír, mivel soha nem érheti el. A bhakti-hagyományban a csakóra madár a lélek szerelmét képviseli Isten iránt, és a szomorúságnak azt az eksztatikus érzését, hogy soha nem érheti el a szerelme tárgyát. A csakóra minden más táplálékot elutasít, és nem érdekli semmi más, csak a Hold. Ugyanígy a bhakta érdeklődésének kizárólagos tárgya Krisna, vagy Isten általa választott formája, az ísta-dévata. A csakóra madár az elmét is jelképezi, amely a meditáció tárgyára összpontosul. A Hold a meditáció tárgya, az egy pontra kihegyezett (ékágra) elme pedig a csakóra madár.

Nincsenek megjegyzések: