2015. január 10., szombat

A kasjapászana mitológiája

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Kasjapászana (Kasjapa bölcs póza)

Kasjapa Muni

Kasjapa Muni egy nagyon híres és fontos védikus bölcs, Brahmá mentális fiainak egyike. Más források viszont Brahmá unokájának tekintik, Marícsi fiának, aki az Úr Brahmá fia. Kasjapa a Szaptarisi (hét védikus bölcs, akik a Nagymedve csillagkép csillagain laknak) egyike a jelenlegi manvantarában (világkorszakban). A másik hat bölcs Atri, Vaszistha, Visvámitra, Dzsámadagni, Bharadvádzsa és Gautama. Pradzsápati Daksa Kasjapához adta huszonhárom lányát (Aditi, Diti, Kadru, Danu, Arista, Szurasza, Szurabhi, Vinata, Támra, Krodhavasá, Idá, Visva és Muni). Közülük Aditi a dévák, vagyis a félistenek anyja volt, Diti az aszuráké (démonoké), Arista a gandharváké (angyalok), Kadrú a nágáké (kígyóké), Vinata Varuna és Garuda anyja volt, Danu a dánaváké (akiket általában az aszurák közé sorolnak), Kalaka a Kalkandzsa nevű szörny anyja volt, Khasza a jaksáké, Kródhavasá a pisácsáké (emberevő szörnyek), Muni Mauméja anyja volt, Puloma a Pauloma nevű szörnyé, Szomathi pedig Szumathi anyja volt, aki később Szagara, az óceán felesége lett.

Daksa lányain kívül feleségül vette még Sjénit, akinek a fia Dzsatáju volt, egy nagy madár, és Unmathit, akinek a fia szintén egy nagy madár, Szampati volt. Válít és Szugrívát is Kasjapa fiainak tartják. Volt egy Szurabhi nevű felesége is, akinek a fiai a rudrák voltak, és egy Rohiní nevű felesége is, akinek egy borjú volt a fia.

Így Kasjapa a félistenek, aszurák, nágák és az egész emberiség atyja volt. Feleségül vette Aditit, akinek fiaként megszületett Agni, az áditják és az Úr Visnu ötödik avatárja (inkarnációja), Vámana is a hetedik Manvantarában. Vámana avatára nem azonos Vamana Rishivel, a Jóga-korunta titokzatos szerzőjével. Második felesége, Diti fiaiként születtek meg a daitják. Diti és Aditi Pradzsápati Daksa fiai és Szati, azaz Siva feleségének húgai voltak. Kasjapa adományként megkapta az egész földet, amit Parasuráma visszaszerzett Kártavírja Ardzsúnától, és így a Föld a „Kasjapai” nevet kapta.

Aditi fiaiként született meg Amsa, Arjamán, Bhága, Dhátrí, Mitra, Púsan, Bhúmidéví, Sakra, Szavitri, Tvastri, Varuna, Visnu, és Szúrja, azaz Vivaszván, aki a Nap-dinasztia (Szúrja-vamsa uralkodói család) alapítója lett. Ezt a dinasztiát a későbbiekben Iksváku-dinasztiának is nevezték, Kasjapa dédunokájáról, Iksvákuról, akit a következő királyok követtek: Kuksi, Vikuksi, Bana, Anaranja, Prithu, Trisanku, és végül Raghu király, akiről pedig Raghu-vamsának nevezték el a Nap-dinasztiát, és akinek leszármazottja volt az Úr Ráma, Dasarath király fia.

Dititől született Hiranjakasipu és Hiranjáksa, valamint Szimhiká nevű lánya, aki később Vipracsitti felesége lett. Hiranjakasipunak négy fia volt: Anuhláda, Hláda, Prahláda, és Szanhláda, akiktől a további daitják származnak le. A Bhágavata Purána szerint az apszarák (mennyei táncosnők) Kasjapa és Muni gyermekei voltak. Az Uttara Rámájána szerint Ditinek volt egy Maja nevű fia, aki szintén a daitják ura volt. Kasjapa családi vonalában vele együtt még két másik tag van, akik mantrákat fedeztek fel: Avatszara és Aszita nevű fiai. Avatszara két fia, Nidhruva és Rébha szintén mantra-látnokok.

A Szvárócsisa manvantara idején volt Kasjapa a hét bölcs egyike. Kasmír völgyét a Himalájában róla nevezték el. A Szaptarisit, vagyis a hét bölcset a védikus vallás főpapjainak tekintik. Kasjapa Maricsi fia és Brahmá unokája volt, és mivel ő volt a félistenek, a démonok, a legfőbb védikus istenségek és az emberiség ősatyja, ezért pradzsápatinak, vagyis ősnemzőnek is nevezik. Ő volt a Kasjapa-szamhitá szerzője, amely egy klasszikus alapműve az ájurvédikus gyermekgyógyászatnak, nőgyógyászatnak és a szülészetnek.

Nincsenek megjegyzések: