2015. január 20., kedd

Szvasztikászana

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Szvasztikászana

Sajnos a modern időkben a szvasztikát a német nácizmus tette világhíressé. De ők hatalmasat tévedtek. A „szu-aszti-ka” azt jelenti, hogy „a jóság szimbóluma”. A nap életadó erejét és a földön uralkodó isteni törvényt szimbolizálja, melyet a világtengellyel, a tibeti Kailása heggyel, vagy az Úr Siva trónusával is szoktak azonosítani. A globális felmelegedést megelőzően, a Kailása hegyre érkező zarándokok még láthattak egy hatalmas szvasztikát Kailása jégkupolájában. Még ma is a négy hatalmas folyó, az Indus, a Jamuná, a Gangesz és a Brahmaputra az űrből nézve egy szvasztikát alkot, ahogy a síkságra érkezik a Kailás hegyről, több, mint egymilliárd embert látva el vízzel. Ez egy emlékeztető a szvasztika életadó jelentésére, ami távol áll a modern politikai mozgalmak illúziójától.

A szvasztikászanában a lábakat és a lábfejeket a szvasztika alakjába rendezzük. A térdek ebben a pózban szélesebben vannak, mint a padmászanában, de közelebb, mint a sziddhászanában.

A szvasztikászanát alacsonyabb rendűnek tartják, mint a padmászanát és a sziddhászanát, és nincs meghatározva, hogy melyik lábunkat helyezzük be először. Nyugodtan lehet váltogatni az oldalakat. Nyújtott lábas ülő helyzetből (dandászanából) hajlítsuk be a bal lábunkat és helyezzük a sarkát a jobb lágyékhoz. Utána hajlítsuk be a jobb lábunkat és helyezzük a jobb sarkunkat a bal lágyékhoz. Most a jobb láb ujjait húzzuk be a bal láb combja és vádlija közé. Mindkét kézzel húzzuk szét a jobb láb combját és vádliját, nyúljunk be közéjük, és húzzuk fel a bal láb ujjait, hogy a jobb láb vádlija és combja közé kerüljenek.


A póz hasonlít a sziddhászanához, de könnyebb. A sarkaink nem egymás fölött vannak, hanem egymástól oldalra. Így a medence könnyebben előrebillen, de semmi sem stimulálja a múla bandhát."

Nincsenek megjegyzések: