2015. január 13., kedd

A padmászana részletei

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Az alábbiakban fontossági sorrendben ismertetjük a pózokat, a legfontosabb, de egyben legnehezebb is a padmászana. Tehát a pózokat tanuljuk fordított sorrendben, a vírászanával kezdve, és fokozatosan haladva a padmászana felé. Az ilyen meditációs jellegű ászanákat az általános ászana-gyakorlás vége felé kell gyakorolni, amikor a test és különösen a csípőízületek már kellőképpen bemelegedtek. Ha nem tudjuk, hogyan kell kifordítani és mobilizálni a csípőízületet, akkor térdsérülést okozhatunk magunknak. Konzultáljunk a jógaoktatónkkal a pózok gyakorlása előtt. Részletese leírást adtam az ászanákról az előző két könyvemben: „Ashtanga-jóga: gyakorlat és filozófia”, illetve „Ashtanga-jóga: a második sorozat”. Itt csak a meditációs pózokat fogom alapszinten leírni, mivel ez a könyv a pránájámáról szól. Ezeknél a leírásoknál azt feltételezem, hogy az olvasó rendelkezik egy általános ászana-gyakorlattal. Szükségünk lesz bizonyos mértékű jártasságra az ászanában ahhoz, hogy gyakorolni tudjuk a pránájámát.

Padmászana

Ez a legjobb póz a pránájámához, mert a medence előrebillen benne, és a gerinc olyan farmát vesz fel, mint a támadni kész kobra – ami szükséges a Kundaliní felébresztéséhez. Góraksa Nátha, Gheranda és más szaktekintélyek csak azt a változatot fogadják el, amelyben a jobb lábunkat tesszük be először a pózba, de T. Krishnamacharya javasolja, hogy váltogassuk az oldalakat. Ha képesek vagyunk néhűny percig ülni a padmászanában, akkor kezdjük el például a kapálabhátit gyakorolni a padmászanában. Egy idő múlva képesek leszünk a fő pránájáma-gyakorlásunkból is elvégezni pár kört padmászanában. Ne terjesszük ki hirtelen a padmászanában töltött időt! Hetente csak egy percet, vagy legfeljebb néhány percet adjunk hozzá. Ez a póz nagyon erőteljes, és a többórás végrehajtását hagyjuk meg a haladó pránájáma-gyakorlóknak.

Ahhoz, hogy biztonságosan fel tudjuk venni a pózt a nyújtott lábas testhelyzetből, először teljesen hajlítsuk be a jobb térdünket, a sarkunkat a jobb fenekünkhöz hozva. Ha nem vagyunk képesek a sarkainkat a fenekünkhöz érinteni, az azt jelenti, hogy a négyfejű combizmunk túl rövid ahhoz, hogy biztonsággal felvegyük a padmászanát. Ebben az esetben gyakoroljuk a vírászanát a kvadricepsz nyújtása érdekében, vagy üljünk keresztezett lábbal. ha elérjük a fenekünket a sarkunkkal, akkor vigyük ki oldalra a jobb térdünket, a jobb lábfejet fordítsuk fel és spicceltessük. Most a jobb sarkunkat vigyük be a jobb lágyékba, hogy a térdízület teljesen behajlítva maradjon. Ezután emeljük a jobb sarkunkat a köldök felé, és hozzuk a térdünket közelebb a középvonalhoz. A sarkunkat a köldök magasságában tartva, helyezzük a talppárnákat az ellentétes csípőhajlatba.

Ismételjük meg ugyanezeket a lépéseket a bal oldalra is, mintha a jobb lábunk még mindig nyújtva volna. Először teljesen hajlítsuk be a térdízületet, amíg a comb alsó oldala nem ér végig a lábszárhoz. Vigyük ki a térdünket bal oldalra, majd helyezzük a bal bokát a jobb alá a földön. Innen emeljük a bal lábat a jobb boka fölé a köldök irányában, miközben a bal térdet kifelé visszük. Ne emeljük a bal lábunkat a jobb térd fölé, mivel ez azt jelentené, hogy megnyitjuk a bal térdízületet, ami oldalirányú mozgást eredményezne a térdben a póz felvétele közben. Tartsuk a bal térdízületet végig annyira zártan, amennyire lehetséges, ami lehetővé teszi, hogy a comb és a lábszárcsont egységben mozog, rés nélkül."

Nincsenek megjegyzések: