2015. január 18., vasárnap

Hiranjáksa és az Úr Varáha

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Miután száz évig maradtak anyjuk méhében, a kiemelkedő aszurák megszülettek Ksajapa ásramjában, és a Hiranjáksa és Hiranjakasipu nevet kapták. Baljós előjelek és ómenek jelentek meg mindenütt. A hegyek remegtek. A viharok fákat téptek ki és házakat döntöttek romba. Az ég lángra kapott. Mindenütt károk mutatkoztak az égből a földre potyogó meteoritok miatt. A tehenek vért adtak tej helyett. Hiranjáksa és Hiranjakasipu maga a megtestesült félelem volt, mert nem csak méretükben, hanem arroganciájukban és furfangosságukban is nőttek. Embereket öltek meg, állatokat mészároltak, megbecstelenítették a tisztességes nőket, megzavarták a rishik áldozatait és sanyargatták őket. A két testvér maga a megtestesült félelem volt, mert az emberek már a nevük hallatán is megrémültek. A két testvér napról napra egyre szörnyűbb tetteket követett el, és egy nap Hiranjáksa el akarta foglalni Indralókát, ezért elment oda, miközben üvöltött, mint egy oroszlán, a fogairól csepegett a vér, és a buzogányát forgatta a feje fölött. De mivel mindenki elbújt előle félelmében, nem volt kivel megküzdenie. Ezért hét az óceánhoz ment, és annak urát, Varunát hívta ki. De Varuna azt monda Hiranjáksának, hogy nem hajlandó harcolni vele, mert az elméjét csak egy dolog foglalkoztatja, az Úr Visnu. Azt is mondta Hiranjáksának, hogy ha annyira bátor, akkor miért nem hívja ki párbajra az Úr Visnut?

Így hát Hiranjáksa elindult az Úr Visnu keresésére, mert meg akart küzdeni vele. Mivel tudta, hogy az Úr Visnu egy vadkan inkarnációjában jelent meg, és éppen a földet emelte ki az okozati óceánból, Hiranjáksa belemerült a vízbe. Amikor megpillantotta az Úr Visnut, amint az agyarain tartja a Földet, Hiranjáksa csúfondárosan odavetette neki, hogy végre megtalálta Visnut, aki egészen eddig előle bujdokolt. Hiranjáksa azt is mondta az Úr Visnunak félelmetes hangján, hogy meg fog vele küzdeni, megöli, és így bosszút áll az összes aszurán, akit az Úr eddig megölt. De a vadkan formáját felöltött Úr Visnu nem zavartatta magát Hiranjáksa szavaitól, és tovább emelte a Földet. Amikor feljutott a felszínre, akkor elhelyezte a Földet, és felruházta a saját hatalma egy részével, hogy képes legyen önállóan működni. Ekkor hatalmas csata kezdődött a vadkan és Hiranjáksa között, akinek az aszurák is segítettek. Végül az Úr legyőzte az összes aszurát és Hiranjáksát is megölte. a szemei kigúvadtak, és dőlt a vér a testéből. A három világ lakói nagy örömükben zokogtak, és Mahávisnu lelkes dicsőítésébe kezdtek.

Hiranjakasipu is hasonló módon, az Úr Visnu Naraszimha-avatárájának (oroszlánfejű inkarnáció) kezétől lelte halálát később. Így mindkét testvér, aki egész életében ellenséges haraggal meditált az Úr Visnun, egyaránt megtisztult minden bűnétől, és visszajutott Vaikunthára.

Nincsenek megjegyzések: