2015. január 2., péntek

Bicsérdy Béla - a nyersevés úttörője

Mostanában nagy divat a nyers vegán étkezés, illetve a 80/10/10-ként elhíresült gyümölcsevő étrend is. Ennek lényege, hogy az étkezésünk 80%-ban friss gyümölcsből, 10%  zöld leveles zöldségből és 10% magféléből álljon. Előrebocsátom, hogy én nem vagyok nyersevő, de vegán vagyok. A totális nyerskoszt szerintem nem felel meg minden testalkatú és egészségi állapotú embernek, bár a növényi étrend talán a legtöbb esetben megvalósítható (persze ha valaki akarja). Az örök kérdés a D-vitamin és a B-12, amiben a növényi étrend nem bővelkedik. Nos, én ezt beszedem kapszulában és ennyi.

Hozzá kell tenni, hogy azért nem újkeletű az ilyen irányú próbálkozás, hiszen egy híres úttörője hazánkban is született, Bicsérdy Bélának hívták. 1872 március 20-án született Budapesten. Fiatal korában szifiliszt kapott, amit akkor gyógyíthatatlan betegségnek tartottak. A fiatal Bicsérdy azonban nem nyugodott ebbe bele, hanem addig kutatott, míg a táplálkozással és természetes gyógymódokkal sikerült kikezelnie magát a betegségéből. Az 1920-as évekre ért hírneve csúcsára, életmódjának eddigre 120-150 ezres követőtábora volt. Bicsérdy a nyerskosztot propagálta, bár a zöldségek, gyümölcsök és magvak fogyasztása mellett engedélyezte a teljes kiőrlésű kovásztalan kenyér, valamint a csírátlan tojás és a nyers tej fogyasztását is. A 2-3 napos böjtöket is fontosnak tartotta, bár miután néhány híve belehalt a böjtölésbe és a nyerskosztba, "illegalitásba" vonult, és nem tartott többé nyilvános előadásokat, könyvbemutatókat. 

Számomra azért figyelemre méltó személyiség, mert, ahogy a képen is látható, nem volt egy "vézna vegetáriánus", komoly erőfejlesztő edzéseket végzett napi rendszerességgel. 50 éves korában 188 kilós fekvenyomó-rekordot állított fel, valamint víz alatti úszásban is ért el rekordokat. A képen látható házi súlyzókészletében állítólag 480 kilós darab is volt. Ebből számomra az következik, hogy a növényi étrendből is össze lehet szedni, amire a szervezetünknek szüksége van akár a komolyabb fizikai teljesítményekhez is, csak elegendő és változatos kajákat kell enni. Azt, hogy a gyakori böjtök mellett hogyan sikerült megőriznie erejét és izomtömegét, őszintén szólva nem tudom. A második képen majd' 60 éves.

Bicsérdy Béla több könyvet is írt, mesternek tartotta magát, aki az életmód mellett filozófiai tanokat is átadott híveinek, a bicsérdistáknak. Úgy tervezte, hogy 600 évig fog élni, mert életmódjával és szellemi fejlődésével őszerinte legyőzte a halált, és híveinek is ezt ígérte. Sajnos ez nem jött össze neki, mert 1951 december 7-én, 79 éves korában meghalt. Több verzió is kering halálának okáról. Az egyik szerint szívelégtelenség vitte el, Más forrás szerint, miután az Egyesült Államokba költözött, ott a II. világháborús sérülései következtében halt meg. Egyéb forrás szerint viszont Amerikába történt költözése után egyházat alapított és saját templomában egyik híve agyonlőtte. Halálával kapcsolatban még sokféle verzió született. Minden esetre az biztos, hogy eseménydús és termékeny élete volt. Öt házasságából három gyermeke született, napi 22 órát dolgozott és csak kettőt aludt, és több könyvet is írt, melyek ma már az interneten keringenek. További infók: http://hu.wikipedia.org/wiki/Bicsérdy_Béla

2 megjegyzés:

b@tman írta...

Engem az érdekelne, hogy vegán táplálkozás mellett hogy lehet ilyen komoly teljesítményt nyújtani? Írod, hogy a hiányzó vitaminokat pótolod. Hogyan? Kapszulában? Inekció? Milyen gyakorisággal?

Nagyon köszi.

Gauranga Das írta...

Szia! Én személy szerint minden nap beszedem a vitamin- és étrendkiegészítő adagomat, sőt, barnarizs-proteint is eszem, igaz csak 30 grammot. A többi természetes növényi forrásból. Egyébként a teljesítmény elsődlegesen az edzésen mólik, és az igénybevételhez kell igazítani a táplálékbevitelt /makro- és mikronutrienseket/. Ha fejlődik a teljesítményed és nem hízol zsírra, hanem csak izomtömeg jön, akkor jó úton haladsz. ha nem ez történik, akkor kísérletezni kell.