2015. január 5., hétfő

A Zóna

Biztosan mindenki hallotta már ezt a kifejezést, bár talán az USA-ban elterjedtebb, hogy "benne vagyok a zónában". Ezt a sportolók szokták használni főleg, amikor kiemelkedő sportteljesítményt nyújtanak. Ugyanezt az állapotot Flow-élménynek és nevezik a jógában, az alkotóművészek pedig ihletnek, és vegyes kutatók szerint ezt az állapot az agy fiziológiai változásai is tükrözik. Ezt az állapotot egyrészt a théta- és gammahullámok kibocsátása jelzi, másrészt az olyan kémiai anyagok termelődése az agyban, mint az norepinefrin, endorfin, dopamin, és anandamid. Érdekes módon a flow állapotát általában valamilyen mértékű izgalmi állapot is megelőzi, hiszen ha valami nem köt le, unalmas a számunkra, vagy jógás kifejezéssel élve "nem vagyunk 100 százalékban jelen a pillanatban", akkor nem fogjuk tudni elérni és fenntartani a flow állapotot.

Született erre egy jól hangzó nevű kezdeményezés is, természetesen Amerikában, Flow Genome Project néven. A kutatók szerint, ha akár csak 20 százalékkal meg tudnánk növelni az időtartamot, amit flow-ban töltünk, a munkateljesítményünk a duplájára nőne. Persze ez egy kérdés, hogy ez kinek áll az érdekében, hiszen akkor fölösleges volna nyolc órát ülnünk egy irodában, mert két óra alatt is meg tudnánk csinálni ugyanazt a munkát. Viszont a legtöbb ember nem tud semmi értelmeset kezdeni a szabadidejével, legfeljebb leissza magát és a tévé előtt zombul. 

Régóta köztudott, hogy az ember alapesetben a genetikailag belekódolt képességeinek csak a töredékét használja ki, a többi parlagon hever. Például az izomerőnk 30-40 százalékát tudjuk hasznosítani egy sporttevékenység során, utána az idegrendszer már blokkolja a teljesítményt. Éppen ezért az élsportolók tudják, hogy az edzésük java része pontosan ebben a mentális kondicionálásban nyilvánul meg, mert ha képesek kitolni az idegrendszerük működésének határait, akkor belekerülnek a flow-ba, és fel tudják szabadítani rejtett erőtartalékaikat. Az intellektuális képességgel is ugyanez a helyzet, gondolom mindenki látta a Lucy című akciófilmet, melyben arról ment a filozofálás, hogy mi történne, ha valaki például egy drog hatására hirtelen képessé válna intellektuális kapacitása száz százalékos kihasználására. 

Szerintem egyébként a fizikai és intellektuális határaink feszegetése között valamiféle szoros összefüggés van, legalábbis mindkettő hozzásegít a flow élmény eléréséhez. A jóga ezeket az eszközöket párhuzamosan használja, kiegészítve még a légzéssel, a meditációval, vagy például a tantrában a szexet is a flow élmény elérésére használják. Összegezve mindenkinél más módszer vagy módszerek fognak elvezetni a flow élményhez, mivel más dolgok kötik le a figyelmünket. Ez az előző életekben szerzett benyomásokból és azoknak megfelelő feltételekhez kötöttségből (szamszkára és vászaná) fakad. Az intellektuális vagy mentális határaink kiterjesztéséhez szerintem például elengedhetetlenül hozzákapcsolódik a kreativitás kibontakozása. A művészet, az alkotás öröme mindannyiunkba bele van kódolva, csakhogy a modern világnak az sem érdeke, hogy ezt a felszínre hozzuk magunkban. A művészeket ugyanis nem lehet kontrollálni. 

A flow élmény keresése mellett egyre többen foglalkoznak a tudatos táplálkozással és az egészséges életmóddal. A jóga szerint ez is szoros összefüggésben van azzal, hogy képesek legyünk sikeresen jelen lenni a MOST-ban, és a testük, az idegrendszerünk hatékony eszköz legyen ebben, ahelyett, hogy akadályozó, szenvedést okozó tényező volna. A modern élelmiszeripar soha nem látott mértékben ontja magából a műkajákat, melyek egyetlen célja, hogy bárgyúvá, fűggővé és akaratgyengévé tegye a fogyasztóit. Éppen ezért, ha a tudatos ébredéshez hozzátesszük a tudatos, funkcionális étkezést is, akkor máris nagyot léptünk előre a lázadás, vagy ébredés útján. 

Mindegy, hogyan nevezzük, a lényeg az, hogy elutasítjuk azokat a ránk erőltetett értékeket, amelyek nem segítenek hozzá önvalónk megtapasztalásához, és életünk részévé tesszük mindazt és azokat, akik hozzásegítenek. Érdekes dolog, hogy a fentiekben ugyan a fizikai, mentális, intellektuális teljesítmény fokozásáról esett szó, ám ezt csak az egó akarná valamiféle mások fölött gyakorolt hatalmi helyzet elérésére kihasználni. Valójában a flow élmény egy akaratunktól és erőfeszítésünktől függetlenül végbemenő dolog, aminek a befogadására csupán alkalmasabbá tudjuk tenni magunkat a különböző technikákkal és gyakorlatokkal. Valójában a karma következtében ránk rakódott fedőrétegek és korlátozó hiedelmek feloldásáról van szó, hiszen nem valamivé válni szeretnénk, hanem visszatalálni eredeti önazonosságunkhoz, mely mindvégig változatlan formában ott lapult tudatunk mélyén. A mai bejegyzést a Flow Genome csapatának mondataival zárnám:

"A Flow állapota: csúcsélmény, a zóna, tudattalan állapot, bárhogy is nevezzük, ez a tapasztalat valóban rendkívüli. Az idő lelassul, az egó megszűnik, teljességgel egybeolvad a cselekvés és a tudatosság - szinte elképzelhetetlennek hangzik, de ötven év kutatómunkája mást mond. Mára tudjuk, hogy a flow állapot hatására létrejön az optimális teljesítmény, fejlődik a kreativitás, az újításra irányuló törekvés, gyorsul a tanulás, erősödik a memória és mindezek megteremtik az öröm alapjait. 

A probléma: Azok, akik a flow állapotát szeretnék tanulmányozni, nem olyan gyakran élik azt át, akik pedig gyakran vannak a flow-ban, azokat nem nagyon érdekli a tanulmányozása."

Nos, én ez utóbbit azért nem bánom, szerintem itt mindenkinek magának kell kidolgoznia, hogy a számára mi fog működni, nem lehet előregyártott Flow-tanfolyamokat tartani. persze biztos vagyok benne, hogy lesznek olyan karizmatikus és vállalkozó szellemű emberek, aki megpróbálják mindezt, de az ilyen kurzusokat szerintem csak azok fogják bekajálni, akik mindig előregyártott sémákat igényelnek mindenben. A genetikai kód sem minden, csupán a fizikai szintű letükrözése annak, ahol éppen tartunk ebben a születésünkben a spirituális evolúció folyamatában. Szóval keressétek a flow-t, és találkozunk a Zónában!

Nincsenek megjegyzések: