2015. január 24., szombat

Kasjapászana

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Kasjapászana (Kasjapa bölcs póza)
Dristi: Bhrúmadhja (harmadik szem)

Összefoglalás

A kasjapászanával megkezdődik az ékapáda-sírsászanán alapuló fő rész a harmadik sorozatban. Egészen a dúrvászászanáig bezárólag az egyik lábunk a nyakunk mögött lesz, miközben a testünket különböző helyzetekbe hozzuk. Ezek a pózok a második sorozat ékapáda-sírsászana-sorozatának továbbfejlesztett, nehezített módozatai. Az első pózban, a kasjapászanában a jobb lábunkat a nyakunkba tesszük, majd hanyatt fekszünk. Ez erőteljesebb csípőnyitó hatást eredményez, mint amikor ülve vagy előrehajolva végezzük ugyanezt a pózt. A láb nyak mögé rakása az egótól való megszabadulást szimbolizálja, és a különböző személyiségek, akikről a pózokat elnevezték, mindannyian az egó valamilyen aspektusának megsemmisülését képviselik. Kasjapa például példamutató ősnemzőként jámbor élőlényekkel akarta benépesíteni a földet, de mivel engedett Diti csábításának, és kedvezőtlen időben nemzett utódot, a két legnagyobb démon született meg a gyermekeként, akik az egó sötét aspektusát és annak erejét képviselték. Hiranjakasiput és Hiranjáksát végül az Úr Visnu ölte meg Naraszimha és Varáha avatára formájában, és így megszabadította őket az egójuktól, miután visszanyerték spirituális azonosságukat.

Vinyásza számolás

Szapta: Belégzésre ugorjunk előre lefelé néző kutyapózból, úgy, hogy a jobb lábunk egyből a jobb karunkra érkezzen, mint a tittibhászanában. Ugyanarra a belégzésre helyezzük a jobb lábunkat a tarkónk mögé, majd a tenyereket imatartásba helyezve emeljük a tekintetünket a harmadik szemre. Ha minderre nem elég egy belégzés, akkor vegyünk plusz levegőket, miközben a lábunkat a tarkó mögé helyezzük.
Astau: Kilégzésre döntsük hátra a törzset, és hajtsuk végre a kasjapászanát öt légzésig. Igyekezzünk a tarkót, vállakat és a lapockákat hátratolni, valamint a bal térdhajlatot is visszanyomni a talajra. A bal lábfej spiccel. A jobb térd és a lábszár is ideális esetben a talajhoz ér. Ha a lábszár nem marad a tarkó mögött segítség nélkül, akkor a bal kezünkkel húzzuk hátrafelé.
Nava: Belégzésre egyenesedjünk fel, a lábunkat még mindig a tarkó mögött tartva. Lélegezzünk ki ugyanebben az ülőhelyzetben.
Dasa: Belégzésre emeljük ki magunkat a két tenyerünkön, a bal lábszárat az állunkhoz közelítve. Ez a póz az ékapáda-sírsászana C-re hasonlít, bár ott a lábat csak vízszintesig emeljük. Itt a lábat maximális mértékben megemeljük, és a csípőt előretoljuk, hogy lendületet vegyünk a hátraugráshoz. A póznak ez a verziója megegyezik a következő pózzal, a csakórászanával, de itt csak tranzíciós célra használjuk.
Ékádasa: Kilégzésre lendítsük hátra a kezeink között a bal lábat, majd ahogy a törzsünk a víz szintes helyzethez közeledik, akasszuk ki a jobb lábat is, és zárjuk a bal mellé. Így csaturanga-dandászanába érkezünk.
Dvádasa: Belégzésre felfelé néző kutya.
Trajódasa: Kilégzésre lefelé néző kutya.

Csaturdasa-vimsatihi: Ismételjük meg ugyanezeket a vinyászákat a bal oldalra is.

Nincsenek megjegyzések: