2015. január 29., csütörtök

Az ászana-gyakorlás a pránájáma alapja

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Általános ászana-gyakorlás

A klasszikus meditációs pózokon és a fordított pózokon kívül az általános ászana-gyakorlásunknak is fontos szerepe van a pránájámában. Általában véve, minél fejlettebb az ászana-gyakorlásunk, annál gyorsabban fogunk fejlődni a pránájámában is. Egy haladó ászana-gyakorló, aki napi két órát gyakorol, képes lesz gyorsan fejlődni a pránájámában, mágis keresztül kell mennie a pránájáma folyamatán, mivel annak hasznát nem kaphatja meg csupán az ászana-gyakorlás által, bármennyire fejlett is legyen az.

A kevésbé fejlett ászana-gyakorlással rendelkező jógi lassabban fog fejlődni a pránájámában, de azért fejlődni fog. Elengedhetetlen az ászana és a pránájáma napi szintű gyakorlása, máskülönben a pránájáma által elért eredmények nem maradnak meg, hanem elvesznek. Mint a legtöbb információ ebben a könyvben, ez a szabály is a pránájámára, mint spirituális gyakorlatra van kihegyezve, és nem az egyszerű terápiás célzatú pránájámára, amire nem vonatkozik. Egyes jógik beszélnek a pránikus nyomásról, ami a gyakorláson keresztül felépül, és egyszerűen elszökik, mint a folyadék a nyitott szelepen keresztül, ha a gyakorlást megszakítjuk.

Azok a jóga-írások, amelyek az ászana mesteri elsajátítását a pránájáma előfeltételének tekintik, a pránájáma intenzív formájára utalnak. Például a Hatha-jóga Pradípiká vagy a Gheranda-szamhitá a 48 másodperces kumbhakát tekinti alsóbbrendűnek. Ez azért van, mert ezek a szövegek csak a gyakorlók kisebb, haladó részéhez szólnak, akik készen álltak arra, hogy mindent eldobjanak a jóga kedvéért, és egész nap gyakoroljanak. Mindkét szöveg azt javasolja, hogy napi 4-5 órát gyakoroljunk. Ennek a tanácsnak a követése és a pránájáma megkezdése 48 másodperces kumbhakával azok számára lehetséges, akik nagyon fejlett ászana-gyakorlással rendelkeznek, míg mindenki más számára teljesen őrültség lenne. Ennek ellenére, mág azok számára sem jó ötlet ekkora terheléssel kezdeni, akik nagyon fejlettek a láb-a-nyak-mögötti pózokban, a hátrahajlításokban, kartámaszokban és extrém csípőnyitásokban. Sokkal jobb, ha egy kényelmes ütemezést választunk, és utána növeljük, miközben tapasztalttá válunk benne."

Nincsenek megjegyzések: