2015. január 11., vasárnap

Kasjapa Muni és Taksaka kígyó

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Kasjapa Muni és a Taksaka kígyó

Kasjapa számos védikus történetben szerepel, ez az egyik közülük. Mahárádzsa Paríksitot, a Pándavák unokáját megátkozta egy bráhmana fiú, hogy hét nap múlva egy kígyó marásától kell meghalnia. Amikor Mahárádzsa Paríksit meghallotta az átkot, elment a Naimisáranja erdőbe, hogy meghallgassa a Bhágavatamot Sukadéva Gószvámítól. Taksaka, a nágák egyike útra kelt, hogy megölje Mahárádzsa Paríksitot. Mindezt azért tette, hogy megbosszulja a Pándavákat a kígyók ellen elkövetett gonosztetteikért, és beteljesítse a bráhmana-fiú átkát.

Amikor Kasjapa Muni meghallotta, hogy Taksaka meg fogja ölni Paríksit Mahárádzsát, akkor útnak eredt, hogy megmentse a király életét, mivel járatos volt a mantrákban, és képes volt semlegesíteni a kígyó mérgét. Amikor Kasjapa és Taksaka találkozik, akkor Taksaka azzal kérkedik, hogy senki sem képes semlegesíteni a mérgét. Azért, hogy demonstrálja mérge erejét, megharap egy hatalmas fát, amely hamuvá ég. Kasjapa viszont elénekli a szükséges mantrákat, és életre kelti a fát.


Ekkor Taksaka megpróbálja meggyőzni Kasjapát, hogy mivel a királyt megátkozta egy bráhmana fiú, ezért ha megakadályozza az átkot, szembe kell néznie a következményeivel. Nagy vagyont és gazdagságot is ajánl a bölcsnek. Kasjapa viszont a jövőbe lát, ezért tudja, hogy Paríksit Mahárádzsa vége közeleg. De mivel szüksége van a vagyonra, elfogadja azt, és hazatér. Utána viszont megbánja pénzéhességét. Azért, hogy vezekeljen bűnéért, Tirupatiba (egy szent helyre) megy, és tiszta szívéből esedezik a bűnbocsánatért. Ekkor égett szagot érez, és megérti, hogy elégtek a bűnös visszahatásai.

Nincsenek megjegyzések: