2017. május 12., péntek

Erő vs izom

Ha valaki elkezd edzeni, akkor felmerül a kérdés, hogy miért csinálja. Minél pontosabban megtalálja a választ erre a kérdésre, annál hatékonyabb edzéseszközöket tud ennek a szolgálatába állítani. Például ha az a célod, hogy jól nézz ki, ahhoz a testépítő gyakorlatok és edzésterv fognak a leggyorsabban elvezetni. természetesen a testnek van egy határa, hogy mennyire tud fejlődni természetes úton, és gyakran az, amit a testépítő magazinokban vagy videókon látunk, már doppingszerekkel "feltupírozott eredmény", amit koksz nélkül a legkeményebb edzéssel sem tudnál elérni. 

A legtöbb ember persze nem tűri a monotonitást, és ezért manapság közkedveltebb a crossfit vagy a funkcionális tréning, mert az változatos. De nem kell aggódni,mert a rendszeres funkcionális edzéssel is el lehet érni a sportos, izmos testalkatot, ha valaki nem vágyik extrém széles hátra vagy nagy izmokra. A saját testsúlyos edzés vagy street workout is divatos manapság, és akik ezt rendszeresen művelik, szinté remek testet tudnak kifejleszteni, a fiúk és a lányok is. 

Az átlagembernél tehát ez a motiváció: sportosan akar kinézni és jól akar szórakozni edzés közben, és ha rendszeresen edz, akkor még az edzettségi mutatói is javulni fognak. Erősebb lesz, jobb lesz az állóképessége, a keringési rendszere, alacsonyabb lesz a testzsír-százaléka, és sok új mozgást megtanul az idegrendszere.

Továbbá lehetnek olyan specifikus edzéscéljai is valakinek, hogy ezt vagy azt a gyakorlatot, versenyszámot szeretné minél jobban (többször, nagyobb súllyal, hosszabb ideig, gyorsabban stb.) megtanulni és végrehajtani. Ilyenkor az edzésnek is már sokkal specifikusabbnak kell lennie, mert e "Mindent bele" edzéstől csak egy bizonyos szintre tud fejlődni az ember. 

A kettlebell sport is egy ilyen, erő-állóképességi sport, ahol az adott versenyszámot (szakítás, lökés vagy hosszú ciklus) tíz percig kell szabályosan és minél több ismétlésszámmal végrehajtani. A mostani kettlebell Európa-bajnokságon is bebizonyosodott, hogy egy ilyen erő-állóképességi terheléshez több komponenst kell optimalizálni: az idegrendszert, a keringési rendszert, bírni kell ízületi és izomerővel, optimális technikát kell alkalmazni, hogy az izmok minél kevésbé savasodjanak le, és tűrni kell a savasodást is. Voltak meglepetések, és a nagyobb testsúly vagy nehezebb izomzat nem mindig járt feltétlenül együtt a magas teljesítménnyel. Amikor már nem egy maximális súllyal végzett ismétlésről van szó, hanem százról vagy kétszázról, akkor a nagy izomtömeg nem biztos, hogy előnyös. 

Az emberi szervezet intelligens, ezért mindig ahhoz a terheléshez adaptálódik, amit kap. Csak annyi izmot épít fel, amennyi kell az adott edzésmunka elvégézéséhez, ezért azok a sportolók, akik nagyobb izomtömegre vagy nagyobb maximális erőre vágynak, sokszor platókba ütköznek, ami azt jelenti, hogy egy ideig nem tudnak az edzettség magasabb fokára lépni, hanem egy helyben rostokolnak. Ez azért van, mert az emberi szervezetet nem lehet lineárisan terhelni, hanem ciklusokban kell, meghagyva a megfelelő regenerációs időt. Gyakran megesik, hogy az erőállóképességi sportban is egy helyben rostokol az ember, itt néha évek kellenek ahhoz, hogy néhány ismétlésszámmal javítsuk az eredményeinken. Az öregek nagyon komolyakat csináltak az EB-n, amiben annak volt talán a legfőbb szerepe, hogy már húsz-harminc évnyi edzés bennük volt, és az idegrendszerük optimálisan alkalmazkodott a gyakorlat technikájához, valamint a terhelés mértékéhez és minőségéhez. Ha mindenben jó akarsz lenni, akkor mindenben csak egy kicsit fogsz fejlődni. Ha specifikus céljaid vannak, akkor is általában több aspektust kell fejlesztened ahhoz, hogy minden optimálisan összeálljon. 

Nincsenek megjegyzések: