2017. május 7., vasárnap

Adhó dandászana

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:


Adhó dandászana (lefelé fordított botpóz)
Dristi: nászágrai (orrhegyre)

Az adhó danádszanában az egyik lábunk a nyakunk mögött van, míg a másik lábunkat trivikramászanában tartjuk. A bhudzsa-dandászanánál talán valamivel könnyebb póz abból a szempontból, hogy nem kell annyira nyitnunk a csípőnket, viszont a láb beakasztása a nyakunk és az elől lévő lábunk közé nehézzé teszi a végrehajtását.

Vinyásza számolás

Szapta: Belégzésre ugorjunk előre lefelé néző kutyapózból úgy, hogy a bal lábunkat a jobb kar külső oldala mellett hozzuk előre. Kilégzésre üljünk le a földre, és helyezzük a bal lábunkat a tarkó mögé.
Astau: Belégzésre emeljük fel a jobb lábunkat a mellkashoz, függőlegesen fölfelé kinyújtva. Akasszuk be a bal lábfejünket a jobb lábszár elé, és helyezzük a kezeinket imatartásba. Végezzünk el öt mély légzést a pózban.
Nava: Belégzésre engedjük le a jobb lábunkat és emeljük ki magunkat csakórászanába.
Dasa: Kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába.
Ékádasa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Dvádasa: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.
Trajódasa-astadasa: Ismételjük meg ugyanezeket a vinyászákat (szapta-dvádasa) a bal oldalra is.

Aktív elengedés technikája

A pózban a nyak mögötti láb könnyebben a helyén marad, mivel a másik lábunk és a nyakunk közé van szorítva, viszont épen ezért a nyak kiegyenesítése valamivel nehezebb. Törekedjünk az egyenes gerincre és az egyensúlyra!

Rávezető változatok

Ennek a póznak a gyakorlását elkezdhetjük hanyatt fekvésben. Természetesen a nyújtott lábunkat szúpta-trivikramászanában nyújthatjuk, amíg teljesen hozzá nem ér a mellkashoz, illetve a lábujjunk a vállunk mögött nem ér le a talajra. Az összes spárga- és hanumánászana-jellegű póz gyakorlása a segítségünkre lesz ebben. Miután ez megvan, gyakoroljuk a kasjapászanát (láb a nyak mögött hanyatt fekvésben, és kombináljuk össze a kettőt. Ha sikeresen megvagyunk vele, akkor elkezdhetjük ülve is gyakorolni a pózt, hozzátéve az egyensúlyozást.
Haladó változatok: Megpróbálhatjuk ugyanezt a pózt végrehajtani kartámaszban kiemelve is.

Egészségügyi hatások:

Megszünteti a lép, máj és gyomor betegségeit
Megtisztítja a múládhára csakrát
Erősíti az uddíjána bandhát
Megelőzi a vetélést
Erősíti a méh falát


Ellenjavallatok: terhesség, csípőproblémák, magas vérnyomás, egyensúlyzavarok, illetve minden komolyabb térd-, gerinc- vagy nyaksérülés esetén kerülendő.

Nincsenek megjegyzések: