2017. május 25., csütörtök

Az amrita megfékezése

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Az amrita elégetése egyenértékű a lunáris életerő elveszítésével, ami életadó, tápláló és anabolikus hatású. A test legyengítésén, valamint a halál és a betegségek vonzásán túl, az amrita elveszítése az elmét is meggyengíti. Minél gyengébb az elménk, annál hajlamosabb lesz a külső stimulusok, mint az étel, szex, drog, pénz, hatalom és szórakozás által fenntartani az egyensúlyát. Az erős és életteli elme egyensúlyához csupán a bennünk lévő isteni természet, valamint a rajtunk kívül lévő kozmikus isteni természet megvalósítására támaszkodik. A hold-prána, vagy amrita elveszítése által az elménk elveszíti belső magnetizmusát, és amikor ez megtörténik, az érzékeik kifelé fordulnak és összekapcsolódnak az érzéktárgyaikkal. Mint ahogy a kormánylapát és kormányos nélküli hajó, ilyen állapotban az elme is ki van szolgáltatva az érzékek szeszélyeinek és kifelé követi azokat arz érzéki élvezet érdekében.

Risi Vjásza azt mondja a Jóga-szútrához fűzött kommentárjában, hogy az érzékeket a méhek rajához lehet hasonlítani, az elmét pedig a királynőhöz (Vjásza-bhásja 2.54). Ha a királynő letelepszik, a többi méh is ugyanezt teszi. Ha pedig kirepül, akkor a többi méh is követi. Ha azonban az elme elveszíti a hold-pránát, az amritát, akkor meggyengül, és követni fogja az érzékeket kifelé. Ha az elme gyenge, akkor nem valósulhat meg a pratjáhára, a jóga ötödik ága. A pratjáhára pontosan ezt jelenti: Az elme kiegyensúlyozott és erős. Amikor megállapodik (a meditáció szent tárgyán), az érzékek csupán követik a mesterüket (az elmét), és ez a pratjáhára folyamata. A pratjáhára nélkül nem kezdhetünk bele a magasabb elemekbe. Éppen ezért a hold-pránát/amritát meg kell állítani és meg kell őrizni.

A hold-prána megállításának és elvesztése elleni védelemnek két fizikai módja van, és ideális esetben kombinálni kell a kettőt. Az egyik módszer a fordított pózok, például a vállállás és a fejállás hosszú ideig tartó gyakorlása. Ezt már leírtuk a hatodik fejezetben. A második módszer a dzsihva bandha és annak haladóbb formája, a khecsarí múdrá alkalmazása az amrita visszafordítására. Mint ahogy a legtöbb jóga-technika esetében, a kettő kombinációja növeli a siker esélyét. A khecsarí múdrá (a nyelv meghosszabbítása, amíg nem tudjuk légzésvisszatartásra használni), esetében az amrita elvesztése teljességgel elkerülhető. Ha a dzsihva bandhát akarjuk használni az amrita megállítására, akkor fokozatosan kell haladnunk, vagyis lassan kell növelnünk a nyelv hátratekerésének időtartamát. Minden jóga-technikát lassan és felelősségteljesen kell bevezetni. A jógában nincsenek hirtelen ugrások."

Nincsenek megjegyzések: