2017. május 8., hétfő

A bizalom ára

Egy korábbi bejegyzésemben említettem, hogy a bizalmat nehéz felépíteni és nagyon könnyű lerombolni, így az ember élete könnyen tele lehet csalódásokkal és széteső kapcsolatokkal. Ezzel kapcsolatban érdemes kitérni néhány gyakorlati pontra is.

Hogyan alakul ki a bizalom?

A gyermekek ösztönösen bíznak mindenkiben, hiszen születésükkor még annyira kiszolgáltatottak, hogy ha nem bíznának abban, hogy valaki megeteti, átpelenkázza, megfürdeti, nmegnyugtatja és védelmezi őket, akkor folyamatos stressz lenne az életük. Amikor egy kicsit nagyobbak leszünk, és ér bennünket egy pár csalódás, főleg a szüleink részéről, de azután más kapcsolatainkban is, akkor megtanulunk óvatosak lenni, és szkeptikusan, vagy egy kis megelőlegezett bizalommal kezdeni bele egy kapcsolatba.

Mitől fog elmélyülni a bizalom két partner vagy barát között? Attól, hogy felelősséget vállalunk egymásra. Ha megbeszélünk vagy megígérünk valamit, akkor ahhoz tartjuk magunkat, és nem keresünk valami kifogást vagy magyarázatot arra, hogy miért nem tartottuk be. Ha ezt gyakorta megtesszük, akkor a bizalom vagy fel se épül, vagy nagyon hamar megromlik. A másik fél megtanulja, hogy nem számíthat ránk, és ezután már nem fogja komolyan venni, ha megígérünk valamit. A kapcsolat ledegradálódik, elveszíti mélységét, és legfeljebb az érdek vagy a megszokás tartja össze. Ha olyan esetekben vállalunk felelősséget a másikra, vagy áldozatot hozunk érte, amihez nem fűződik személyes érdekünk, vagy nem származik belőle előnyünk, azzal felépíthetjük a másik bizalmát. Ezeknek nem kell feltétlenül nagy dolgoknak lennie, de jó, ha rendszeresen előfordulnak. 

Ha a másik fél ránk bíz egy titkot vagy biztosít egy lehetőséget, és mi ezt kihasználjuk vagy visszaélünk vele úgy, hogy a másikat megbántjuk, akkor szintén rombolódik a bizalom. Viszont ha ezzel ellentétesen, mindig megbízhatóan cselekszünk, akkor a bizalom mélyülni fog. A legmélyebb bizalom akkor tud kialakulni, ha a két személy őszintén tud kommunikálni egymással, és megértik egymás problémáit, szeretetnyelvét. Ilyenkor egymás spirituális és személyiség-fejlődését is elő tudják segíteni, és nem egymás irányítására és magukhoz láncolására törekszenek a kapcsolatban. 

Mi rombolja le a bizalmat?

A gyanakvás, kételyek és féltékenység hamar lerombolhatják a bizalmat, illetve sok esetben már ezek felbukkanása is a bizalomvesztés jele. Persze vannak olyan emberek, akik nem képesek túllépni előző rossz tapasztalataikon, és ha már több csalódás érte őket, akkor nehezen fognak megbízni új emberekben, azokban sem, akik még nem okoztak csalódást nekik. Ilyenkor türelem és tudatosság kell ahhoz, hogy az alaptalan féltékenységünket félre tudjuk tenni, és különválasszuk azt az adott kapcsolatban ténylegesen felbukkanó bizalomróbáló helyzetektől vagy konfliktusoktól. Van olyan is, amikor a belénk táplált féltékenységet olyan erősen vetítjük ki a másik félre, hogy fokozatosan valóban abba az irányba tereljük a partnerünket, és okot is szolgáltat rá. Itt visszatér a pozitív gondolkodás fontossága, amihez szinté  kell a megfelelő bizalom az életben, a sorsunkban, az univerzumban.

Nincsenek megjegyzések: