2017. május 18., csütörtök

A szaglóérzék beintegrálása a meditációba

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Meditációs technika

Annak érdekében, hogy beépítsük a múla bandhát a létező meditációs gyakorlatunkba, egyszerűen aktiváljuk minden alkalommal, amikor a légzés eléri a törzs alját. Valójában nagyon érzékenynek kell lenni ahhoz, hogy megérezzük, hogyan verődik vissza a belégzés a gátról és fordul felfelé, ahogy átfordul a belégzésbe. Azok számára, akiknek nincs még túl sok tapasztalatuk a múla bandhával, a technika a következő lesz:

Múla bandha + LAM-LAM
VAM-VAM
RAM-RAM
JAM-JAM
HAM-HAM
ÓM-ÓM felfelé haladva, majd
ÓM-ÓM
HAM-HAM
JAM-JAM
RAM-RAM
VAM-VAM
LAM-LAM + múla bandha lefelé haladva

Folytassuk a gyakorlásunk összes többi aspektusát, ahogy korábban megtárgyaltuk, ennek az új elemnek a hozzáadásával. Továbbra is vizualizáljuk a felfelé forduló lótuszokat és a tűzvörös szusumnát. Akik már olvasták előző könyveimet és ismerik az ott leírt módszereket, megtarthatják a múla bandhát a teljes légzésciklus alatt, de vegyük figyelembe, hogy sok évnyi gyakorlás alatt a múla bandhának izomösszehúzódásból finom energetikai összehúzódássá, majd végül mentális erőfeszítéssé kell válnia. A meditációs gyakorlat közben ne ragadjunk meg csak a fizikai síkon.

Ha sikerült beintegrálni a múla bandhát a meditációs technikánkba, akkor hozzátehetjük az orrhegyre nézést (nászágrai dristit) is. Bár ez egy vizuális technika, az orrhegyre nézés stimulálja a múla bandhát, mivel a szaglószervük - az orr - a finom múládhára csakra durva kifejeződése. A "durva" kifejezés ebben az esetben az érzékszervek által felfoghatóra, míg a "finom" szintén valóságos, bár az érzékek számára felfoghatatlan. Az orrhegyre nézést úgy hajtjuk végre, hogy a szemeinket finoman az orrunk felé fordítjuk, úgy, hogy éppen lássuk a kontúrját a látómezőnkben. Ne keresztezzük a szemeinket. A kezdők ilyenkor megerőltethetik a látóidegeket vagy fejfájást kaphatnak.

Egy másik technika, amivel a jógik megkötik a szaglóérzéket, a szantálfüstölő égetése meditáció közben. A szantálfa hajlamos befelé fordítani a szaglóérzéket és magasabb célok felé fordítani az elme szaglókomponensét. A jógik a nyíló lótuszok, a csakrák illatán (gandha) is meditálnak. A nyíló lótuszok a magasabb potenciálunk kibontakozását képviselik. A jógik a "szagképeket" használják e kibontakozáshoz. Ha a gyakorlás e szintje már kényelmessé vált, akkor készen állunk a következő érzék beintegrálására."

Nincsenek megjegyzések: