2017. május 11., csütörtök

A szaglás és a múládhára csakra

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Ha ülünk, és meditáció közben csak a hangra és a képre koncentrálunk, az csak a tudatos elménket fogja lefoglalni. Ahhoz, hogy a tudatalatti elménk erejét is lefoglaljuk a meditációban, el kell sajátítanunk a pratjáhárát. Mert még ha nem is vagyunk tudatosak róla, az érzékeink még mindig kifelé fordulnak és tudat alatt vágyakat hoznak létre, hacsak nem sajátítjuk el a pratjáhárát és nem kötjük meg az összes érzékszervet a megfelelő jóga-technikák segítségével.

11a Gyakorlat: a szaglóérzék megkötése a múla bandha és a nászágrai dristi által

Nem lényeges, hogy a szaglóérzékkel kezdjük, vagy bármelyik konkrét érzékkel. Azért foglalkozom mégis ezzel először, mert a föld elemhez kapcsolódik, mely a gyökércsakrában (múládhárában) van kódolva. Van értelme annak, hogy felfelé irányuló sorrendben foglalkozunk a csakrákkal a hozzájuk kapcsolódó rézékszervek által, de a meditációs technikát különböző sorrendekben lehet sikeresen gyakorolni.

Az emberi lény szaglóérzéke nagyon kezdetleges. A kutyák agyának 50%-a dolgozza fel a szaglásból származó információt, ezért az ő szaglásuk sokkal fejlettebb, mint a miénk. A múládhára csakra aktiválásának és a szaglóérzék hozzákötésének legjobb módja a gátzár (múla bandha) aktiválása. A múla bandha a gyökérzárat jelenti, és a gátra, mint a gerinc és az idegrendszer gyökerére utal. A múla bandha megvédi az életerőt és felfelé áramoltatja azt. A Jóga-kundaliní Upanisad szerint a múla bandha a lefelé áramló életerő, az apána váju felfelé kényszerítését jelenti. Azt mondja, hogy ha fölfelé irányítjuk az apána vájut, és közben beindítjuk a belső tüzet, akkor a Kundaliní be fog lépni a lyukába, a központi energiavezetékbe. A Sziddha-sziddhánta Paddhatí is kijelenti, hogy a múla bandha felébreszti és felemeli a Kundalinít.

Ezen kívül, a múla bandhát arra is használhatjuk, hogy felébresszük a múládhára csakrát, mely a föld elem megnyilvánulása és a szaglóérzék székhelye. A múla bandha aktiválásával megkötjük a szaglóérzéket."

Nincsenek megjegyzések: