2017. május 30., kedd

A rádzsadanta technika

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Meditációs technika

Ha már néhányszor kipróbáltuk a dzsihva bandhát önállóan, elkezdhetjük beintegrálni a meditációs technikába, amit eddig tanultunk. Ha lehetséges, gyakoroljuk a múla bandhát és a dzsihva bandhát az egész légzésciklus alatt. Eközben finoman az orrhegyünkre nézhetünk félig lehunyt szemekkel. Mint ahogy korábban, mondjuk bele mindegyik bídzsáksarát a hozzá kapcsolódó lótuszba. Továbbra is vizualizáljuk azt, hogy a lótuszok felfelé fordulnak, a fejtető felé, és tűzvörösként jelenítsük meg a tűz-nádít, a központi energiavezetéket.

Észre fogjuk venni, hogy egyszerre kell koncentrálnunk a meditáció különböző aspektusaira vagy paramétereire, és az agyunknak alfa-hullámhosszra kell váltania ahhoz, hogy ezt meg tudja tenni. Ez már önmagában is elősegíti a meditációt. Nagyon fontos, hogy át tudjunk állni a párhuzamos feladatokra a meditációban. Ha ezt nem tesszük meg, és a technika nem köti le eléggé az elménket, akkor az elme automatikusan végre fogja hajtani a meditációs technikát, és mellette elvándorol mindenfelé.

A két elme kapacitását összehasonlítva, Bruce Lipton azt mondja, hogy ha a tudatos elme egy 4 bites processzor, akkor a tudatalatti elme 14000 bites processzor. Ez nagyon egyértelműen rámutat, hogy a meditációban nem a tudatos elmével van a baj. A tudatos elmét azáltal is le tudjuk foglalni, hogy csak ülünk, és a légzésünkre koncentrálunk, ez így igaz. De közben a tudatalatti elménk jót nevet, és az agyunk teljes feldolgozó kapacitásának 99%-át az izgalomra, a jövőtől való félelemre, a múlttal kapcsolatos bűntudatra és szégyenérzetre, vagy bármire, amivel éppen foglalkozik, és az bizonyára nem a meditáció lesz. Pontosan ez az oka annak, hogy ha csak ülünk, és a légzésünket figyeljük, akkor a fejlődésünk a meditációban csekély lesz. Nem a tudatos elmében kell sikeresnek lennünk a meditációban, hanem a tudatalattiban.

Törekedjünk a múla bandha és a dzsihva bandha fenntartására az egész légzésciklus alatt. Azonban, különösen az elején, a dzsihva bandha feszültséget okozhat az agyban, a lágy szájpadlásban, és néha fejfájást is okozhat. Ha ez bekövetkezik, akkor lazítsuk el a nyelvünket, és nyomjuk a felső fogsor tövéhez. Ezt a technikát rádzsadantának nevezik. Nem annyira hatékony, mint a dzsihva bandha, de jobb, mint túl sok feszültséget létrehozni. A rádzsadanta segít kontrollálni a nyelv mozgásait, és felfüggeszteni a hozzájuk kapcsolódó tudatalatti elmét. Viszont nem segíti elő az amrita visszaszívását. Ha lecsökken a feszültség a lágy szájpadlásban, akkor visszatérhetünk a dzsihva bandhához, és lassan növelhetjük az alkalmazása időtartamát napról napra."

Nincsenek megjegyzések: