2017. május 6., szombat

Úrdhva dandászana

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Úrdhva dandászana (felfelé fordított botpóz)
Dristi: nászágrai (orrhegyre)

Az úrdhva danádszanában a kinyújtott lábunkat felfelé nyújtjuk, és úgy állunk fejen, hogy közben a másik lábunk a tarkó mögött van. Így a póz tulajdonképpen a dúrvászana fejjel lefelé fordított változata.

Vinyásza számolás

Szapta: Belégzésre ugorjunk előre lefelé néző kutyapózból úgy, hogy a jobb lábunkat a jobb kar külső oldala mellett hozzuk előre. Kilégzésre üljünk le a földre, és helyezzük a jobb lábunkat a tarkó mögé.
Astau: Belégzésre emeljük meg magunkat a két tenyerünkön csakórászanába, majd forgassuk a törzset előrefelé, miközben a bal lábunkat átvisszük a tenyereink között és fölfelé nyújtjuk a levegőbe. Helyezzük el a fejünket a talajon, és a jobb lábunkat továbbra is tartsuk a tarkó mögött, a balt pedig emeljük ki függőleges helyzetbe, vagy közelítsük ahhoz. A végeredményben ékapáda-sírsászanában fogunk fejenállni, a két tenyérrel és fejtetővel a talajon. Végezzünk el öt mély légzést a pózban.
Nava: Belégzésre engedjük le a lábunkat és emeljük ki maunkat csakórászanába.
Dasa: Kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába.
Ékádasa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Dvádasa: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.
Trajódasa-astadasa: Ismételjük meg ugyanezeket a vinyászákat (szapta-dvádasa) a bal oldalra is.

Aktív elengedés technikája

A pózban, mint mindegyik nehéz pózban, ahol a lábnak a tarkó mögött kell maradnia, egyszerre nyomjuk a lábunkat hátrafelé a gerincünkkel, illetve szorítjuk oda a lábunkat a gerincoszlophoz. A karokkal tolunk, míg a levegőben kinyújtott lábunkat húzzuk hátrafelé.

Rávezető változatok

Ennek a póznak a végrehajtásához is elengedhetetlen az, hogy a lábunk könnyedén a nyakunk mögött maradjon a kezek segítsége nélkül. Ha nem sikerül egyből kiemelnünk magunkat fejenállásba a lólászanából, akkor térdelő helyzetben vagy hajlított lábunkon támaszkodva is megállhatunk, miközben a másik lábunk a tarkó mögött van, és miután a fejünket letámasztottuk a talajra, lassan kinyújthatjuk a másik lábunkat a levegőbe. Azt is megtehetjük, hogy terpeszbe állunk, úgy, hogy a jobb lábunk előrébb van, és bedugjuk a fejünket a behajlított térd alá, majd innen emeljük ki magunkat. Ha stabilizálni akarjuk a nyújtott láb emelését és leeresztését, akkor gyakoroljuk föl-le ismételgetve.
Haladó változatok: Megpróbálhatjuk kézenállásba is kiemelni magunkat úgy, hogy az egyik lábunk a tarkó mögött marad. Itt is gyakorolhatjuk a láb felemelését és leeresztését, illetve alkartámaszban is megpróbálhatjuk gyakorolni a pózt. A kartámasz nélküli fejenállás a lábunkkal a nyakunk mögött szintén egy nehezítési opció.

Egészségügyi hatások:

Megszünteti az aranyeres vérzést
Megerősíti a testet
Megszünteti a nyaki idegbecsípődéseket
Megerősíti a nyakat
Felébreszti a Kundalinít

Ellenjavallatok: terhesség, csípőproblémák, magas vérnyomás, egyensúlyzavarok, illetve minden komolyabb térd-, gerinc- vagy nyaksérülés esetén kerülendő.


Nincsenek megjegyzések: