2017. május 14., vasárnap

Az ómkárászana mitológiája

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Ómkárászana (az Óm jel póza)

Az ómkárászana a negyedik sorozat utolsó ászanája, és egyben a láb-a-nyak-mögötti pózok egyik legnehezebbje, legalábbis megfelelő ügyességet kíván a végrehajtása. A póz az Óm mantráról, illetve annak írott szimbólumáról kapta a nevét. Számos tradícióban a jógaóra kezdetén és végén is elhangzik az Óm mantra, például az Ashtanga vinyásza jóga kezdő és záró mantrájában is. Éppen ezért érdemes tisztában lenni az Óm mantra jelentésével és jelentőségével.

Az Óm-ot tekintik az elsődleges hangnak. Mielőtt az anyagi teremtés megnyilvánult volna, csupán az őseredeti rezgő energia létezett, mely az Óm hang formájában vibrált. Ma már tudjuk, hogy az energia egyik formája átalakulhat a másikba – az elektromosságból hang lesz, vagy hő, a hőből elektromosság stb. Einstein híres egyenlete szerint az anyag nem más, mint energiahullámok összessége. Így, amikor a Legfelsőbb Brahman eldöntötte, hogy megteremti ezt az anyagi univerzumot, az örökké jelen lévő Óm hangrezgésből nyilvánította meg a teremtést. Ugyanez a rezgés létezik körülöttünk és bennünk is. A belső hangot úgy nevezik, hogy antarnáda, és akkor halljuk meg, ha ráhangolódunk a tiszta önvalónkra.

Az Óm mantrát számos ősi, jógával foglalkozó szöveg említi. Számos upanisadban úgy tisztelik, hogy mindent képvisel, ami megnyilvánult, mégis a megnyilvánulatlanban gyökeredzik. A Mándúkja Upanisad kifejezetten részletesen foglalkozik az Óm leírásával. Az upanisadok szerint az Óm nem más, mint a Brahman (a Legfelsőbb Tudat).

Az Óm jelentése

a szanszkrit Óm (AUM) szótag három betűből áll: A, U és M. A Mándúkja Upanisad szerint ez a három betű a tudat éber, álmodó és alvó állapotát képviseli. A mantra egymás után ismétlésekor a két mantra közötti csend a negyedik tudatállapotot képviseli, melyet szanszkrit nyelven turíjának (negyedik) neveznek, és mely túl van e három állapoton. Ez a három állapot az elme tudatos, tudatalatti és tudattalan működésének is megfelel.

A szánkhja és a jóga szerint az egész anyagi teremtés, beleértve az emberi elmét és testet is, a múla prakriti (elsődleges természet) megnyilvánulása, mely három gunából (minőségből) áll: szattva, radzsasz és tamasz. A három betű a következőképpen képviseli a gunákat:

A – tamasz (sötétség, inaktivitás, tudatlanság)
U – radzsasz (szenvedély, aktivitás, dinamizmus)
M – szattva (tisztaság, igazság, világosság)


A két AUM szótag közötti csend a tiszta tudatot képviseli, azt az állapotot, mely túl van a három gunán. Ezen kívül az A képviseli Brahmát (a teremtő félistent), U – Visnu (fenntartó), és M – Siva (a pusztító); a csend pedig a szubsztrátumot, vagyis a háromságon túli valóságot. Az A a jelent, az U a múltat, az M a jövőt képviseli, a hangok közötti csend pedig a téren és időn túli valóságot.

Nincsenek megjegyzések: