2017. május 16., kedd

A múla bandha és a gyökércsakra

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Technika

Eleinte a múla bandha abból áll, hogy a bal sarkunkkal nyomjuk a gátat (sziddhászanában) és utána összehúzzuk. A legideálisabb, ha sziddhászanában tanuljuk meg, mert a bal sarkunkkal stimulálni tudjuk a gátat. Ezt azonban padmászanában is utánozni tudjuk, ha annyira előrebillentjük a medencénket, hogy a gát a talajhoz nyomódjon. A múla bandhát bármelyik jógapózban megtapasztalhatjuk és gyakorolhatjuk, de a két korábban bemutatott technika az ideális. Amikor ebben jártassá válunk, az apána váju (lefelé irányuló életerő) felfelé fog fordulni.

Eleinte úgy is elérhetjük a múla bandhát, hogy összehúzzuk a végbelet vagy a húgycsövet, mintha a vizelést szeretnénk megállítani. Ha azonban precízen akarunk fogalmazni, akkor a múla bandha pontosan a végbél és a nemi szervek között helyezkedik el, a PC-izom közepén. A PC-izom aktiválása bizonyos mértékben aktiválja az egész gát-területet. Ebben a kontextusban képzeljük el a belégzést, amint egészen a gátig húzódik, beleakaszkodik, és felfelé húzza azt. Ha a múla bandha és a kilégzés kapcsolatára akarunk koncentrálni, érezzük, hogy leereszkedik a kilégzés, és érezzük, ahogy visszapattan a gátról, miközben átváltunk a belégzésbe.

A múla bandha közben összenyomódik a filum terminale és a cauda equina, melyek a farokcsonthoz kapcsolódnak. Ezen keresztül, a múla bandha az egész agyat és különösen a paraszimpatikus idegrendszert is stimulálja. Lelassítja a szívet, csökkenti a vérnyomást és a légzés gyakoriságát. Ideális esetben a múla bandhát a teljes belégzés és kilégzés alatt tartjuk. Eleinte azonban szükség lehet arra, hogy a kilégzés végén újraaktiváljuk.

A jóga-írások azt javasolják, hogy mindig tartsuk a múla bandhát, de ez csak nagyon fejlett jógikra vonatkozik. Ha megpróbáljuk mindig tartani a múla bandhát, akkor székrekedés jöhet létre, és ehhez kell igazítani az étkezésünket. Ugyancsak az apána vezérli a menstruációt, így ha fölfelé fordítjuk az apánát a múla bandha segítségével, az befolyásolhatja a természetes menstruációs ciklust. Ugyancsak az apána felelős a magzat megszüléséért. Terhesség alatt lehet, hogy csökkenteni kell a múla bandhát, az anyuka állapotától függően. Például, ha egy nőnek nagyon fejlett az ászana-gyakorlása és erős a múla bandhája, neki is hasznos lehet, ha elengedi azt a terhesség vége felé. Ha folytatjuk a múla bandha erőteljes gyakorlását a terhesség végéig, az megnehezítheti a szülést. Másfelől viszont, az általában alacsony izomtónussal és gyenge gáttal rendelkező nők esetében hasznos lehet a hosszabb múla bandha-gyakorlás."

Nincsenek megjegyzések: