2017. május 31., szerda

Kinek akarsz megfelelni?

Hatékonyság-blog, 3. rész: (az első kettő itt és itt, az eredeti cikk itt).

"3. Nem akarnak megfelelni mindenkinek

Számtalan ember próbál meg görcsösen megfelelni a környezete minden tagjának és próbálja úgy élni az életét, hogy az mindenkinek tetsszen. Sajnos az ember ilyenkor teljesen kiszolgáltatottá válik, soha nem azután megy, ami számára fontos, hanem azután, amit mások elvárnak tőle.

Nyilvánvalóan nem tudunk megfelelni mindenkinek, de nem is kell! Ha a saját utunkat járjuk mindig lesznek olyanok, akik csak csóválni fogják miattunk a fejüket, akik állandóan rossz szemmel fognak ránk nézni. És ezzel nincs is semmi gond, hiszen a saját céljaink felé fogunk haladni és a saját álmaink megvalósításán fogunk dolgozni."

Ez már szinte közhely-számba megy, de lássuk csak, miért is akarunk megfelelni? Az első dolog az, hogy nincs saját, kifejlett, kiforrott értékrendünk, és ha van valamilyen, akkor nem tudjuk, hogy az milyen hatásokra alakult ki, és hová visz bennünket. Nem árt, ha ezekkel a dolgokkal tisztában vagyunk. Az ember nagyon sokszor a magáénak érez valamit divatból, vagy azért, mert olyan a társaság, amellyel az idejét tölti, vagy azért, mert a közösségi vagy a tömegmédia sugallja, hogy mi a menő. Ráadásul nagyon felszínessé is kezdünk válni az utóbbi időkben, így az értékrendünk könnyed feladása és megváltoztatása is egyre jellemzőbb jelenség. 

A legtöbb ember nem hajlandó küzdeni és áldozatot hozni azért, amiben hisz, amit fontosnak tart. Inkább faladja, lemond róla és megmagyarázza, hogy miért került ki az adott dolog az értékrendjéből. Csakhogy azoknak az értékeknek a helyébe, amikről lemondtunk, valami értékesebbet illene helyezni, az pedig gyakran nincs. Mert a személyiségünk csak akkor fejlődik, ha az értékrendünk is fejlődik, és ha valóban az általunk választott normák mentén éljük az életünket, és nem hazudunk lépten-nyomon saját magunknak. 

Vannak befolyásolható és makacs emberek is. Mivel az értékrendnek stabilnak kell lennie, de ugyanakkor készen kell állni a megújulásra is, mindkettő tulajdonság fontos. A túlzott hold-energiával rendelkező emberek befolyásolhatóak lesznek, és igyekszenek megfelelni mások minden kis elképzelésének, és gyakran szétdarabolódnak ebben. A túlzott nap-energiával rendelkező emberekről a múltkori bejegyzésben volt szó. Ők annyira meg vannak győződve a maguk igazáról, hogy lépten-nyomon másokra is rá akarják erőltetni azt. Számukra pedig a más álláspontok elfogadása, a tolerancia és mások autonómiájának tiszteletben tartása a gyakorlandó feladat.

Az idézetben foglalt hozzáállással azonban vigyázni is kell olyan tekintetben, hogy aki fittyet hány mindenki más véleményére, és nem hallgatja meg senkiét sem, az híján marad annak a segítségnek, melyet egy olyan ember adhat, aki kívülről szemléli a fejlődését, és esetleg már látott példát azokra a hibákra is, amit túlzottan önfejű társa éppen elkövetni készül. 

Nincsenek megjegyzések: