2017. május 24., szerda

Merj változtatni!

Nemrégiben olvastam egy bejegyzést a The Business Blogon, mely arról a négy legalapvetőbb hibáról szólt, amit a legtöbb ember elkövet, de a sikeres emberek igyekeznek elkerülni őket.

Idézek az eredeti cikkből: 

"Mindannyian követünk el hibákat, mindannyian szaladunk bele a pofonokba. Az igazán sikeres embereknek is megvannak a maguk buktatói, azonban egy dologban különböznek az átlagtól: kétszer nem szaladnak bele ugyanabba a csapdába.


1. Nem ragaszkodnak ahhoz, ami nem működik
Hosszabb időn keresztül ugyanazt csinálni, de teljesen más eredményt elvárni az egyik legnagyobb hiba, amit ember elkövethet. Ez körülbelül olyan, mintha az építesz egymás után tízszer lépésről lépésre ugyanúgy akarná felhúzni a házat, de egy bizonyos ponton az mindig összedőlne.
Vedd észre, hogy változtatnod kell a berögződéseiden. Gyakran elég csak egy kis irányváltás és minden jól fog menni. De azt várni, hogy a mostani helyzetedből ki fogsz törni úgy, hogy ugyanazt csinálod, mint eddig csak időpocsékolás."
Persze ez egy kicsit túl van egyszerűsítve, hiszen attól nem feltétlenül lesz sikeres valaki, hogy tanul a hibáiból. De valóban hatékonyabbá tudjuk tenni az életünket, ha nem követjük el újra és újra ugyanazokat a hibákat, amiket a feltételekhez kötött természetünk diktál. Persze egy dolog mindezt elolvasni és egyetérteni vele, valamint megint csak más elhatározásra jutni, hogy ezt vagy azt a hibát nem fogjuk többé elkövetni. Valamint (és ez a végső szint) amikor sikerül valóban kontrollálni az érzéseinket és késztetéseinket, és ténylegesen elkerülni az adott hibát következő alkalommal, amikor ez élet adja. 
Miért nem szokott ez sikerülni? Általában vagy a ragaszkodás ereje, vagy a motivácó hiánya miatt. Ha a ragaszkodásunkat fel tudjuk oldani a tudás és az elkülönülés gyakorlása által, akkor valóban sikerülhet megváltoztatni a szokásainkat.
És itt el is érkeztünk az első ponthoz: amikor ugyanazt a folyamatot ismételgetjük újra és újra és közben azt várjuk, hogy az eredmény számottevően változzon. Itt pedig meg kell tanulni kísérletezni, változtatni a hozzáállásunkon és az egész problémafelvetésen is. A dobozon kívül kell gondolkozni, ahogy angolul mondani szokták. Ha egy problémát vagy feladatot nem tudunk egy módszerrel megoldani, az nem feltétlenül azt jelenti,  hogy nincs rá megoldás, hanem inkább azt, hogy a módszer, amit alkalmaztunk, nem vezet el a megoldáshoz. Merni kell változtatni, mert gyakran egy új módszerrel legyőzhetjük azokat az akadályokat, melyeket a megszokott módszerrel nem sikerült leküzdeni.
Egy új dolog kipróbálásában sok esetben az egónk korlátoz, de az is megtörténhet, ogy a félelmeink, vagy a biztonságérzetünk nem engedi, hogy letérjünk a kipróbált útról, még akkor sem, ha nem vezet sehová.
Miért szeretnek az emberek nem működő módszereket alkalmazni? Egyrészt azért, mert azt a látszatot kelti vele, hogy szeretne haladni egy cél felé, holott valójában csak alibit keres. Sok ilyen halogató ember van, akik valójában nem akarnak haladni sehová, és ha megpróbálod kizökkenteni őket megszokott üresjárataikból, akkor megzavarodnak, vagy egyenesen agresszívvé válnak, mert félnek az ismeretlentől, vagy a felelősség vállalásától. 
Ha valaki egy nem működő módszert gyakorol egy cél elérése érdekében, holott már százszor kipróbálta, és közben arra vágyik, hogy elérje a célját, az álmodozó kategóriába tartozik. Ugyanakkor vannak olyan esetek, amikor a cél és a hozzá vezető út nem több elemből áll, hanem azt gyakoroljuk, amit célként szeretnénk megvalósítani. Az ilyen esetekben előfordulhat, hogy a módszer csak azért nem vitt még el a sikerig, mert még több erőfeszítést kell beleteni.  
Iyen például a sport. Ha egy versenygyakorlatban profi akarsz lenni, akkr minél többet kell gyakorolni magát a gyakorlatot, még akkor is, ha unalmas, és nehezen haladunk a célunk felé. Ilyenkor a módszerek örökös változtatása azt eredményezheti, hogy csak járunk körbe-körbe a hegy körül, de sohasem tudunk közelebb kerülni a csúcshoz. Tehát merni kell változtatni, de intelligensen, türelmesen, és nem mindenáron.

Nincsenek megjegyzések: