2017. május 23., kedd

A dzsihva bandha

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"11b Gyakorlat: Az ízlelőérzék megkötése a dzsihva bandha segítségével

Az elme következő alkotóeleme, melyet összekapcsolunk a tárgyával, az ízlelő elme lesz. Ebben a technikában a szvádhisthána csakrára koncentrálunk, mely a keresztcsont környékén helyezkedik el. E csakra eleme a víz, és a hozzá kapcsolódó érzék az ízlelés. Az ízlelőbimbók vizes közegben érzékelik az ízeket, például egy étvágygerjesztő ízre azt mondjuk, hogy nyálfakasztó. Az elme ízérzékelő komponense és a hozzá kapcsolódó tudatalatti régió a nem öntudatos nyelvmozdulatokon keresztül fejeződik ki. Ha megakadályozzuk a nyelv mozgását, akkor könnyebben el tudjuk csendesíteni az ízérzékelő elme tudatalatti aspektusát. Mint ahogy minden más mentális képesség esetében, e komponens aktivitásra áttevődhet a többire, ezért egyenként igyekszünk elcsendesíteni őket.

A nyelv mozgásának megakadályozására a dzsihva bandha nevű gyakorlatot alkalmazzuk. Ebben a gyakorlatban visszakunkorítjuk a nyelvünket, és az alsó oldalát a kemény és lágy szájpadláshoz nyomjuk, és annyira hátratoljuk az orrgaratba, amennyire csak lehetséges.

A tudatalatti megnyilvánulásának és kifejeződésének mechanizmusai között szerepelnek a nyelv és a szemek öntudatlan mozgásai. Ha a jógi meg tudja akadályozni ezeket a mozgásokat, a tudatalatti befolyása csökken, és a meditáció mélyül. A dzsihva bandha alkalmazásának egyik fő oka, az, hogy lecsendesíti a tudatalattit az egyik kifejeződésének megszüntetése által. A Hatha Tatva Kaumudí szerint A dzsihva bandha alkalmazása megállítja a pránát (ami önmagában lecsendesíti az elmét) (38.32). Így a dzsihva bandha a meditáció összes formájának hasznos kísérője, és a teljes légzésciklus alatt tudjuk alkalmazni, de figyeljünk oda, hogy ne gyűljön fel a feszültség a fejünkben. A fejfájás megjelenése előtt hagyjuk abba a dzsihva bandhát, és csak lassan építsük be a gyakorlásunkba.

A dzsihva bandhának misztikus komponense is van, mely a prána lunáris minőségéhez és az ágjá csakrához kapcsolódik (pontosabban egyik alcsakrájához, a szóma csakrához. Ezt a lunáris tárházat néha csak a "Hold"-ként emlegetik, és a benne található pránát néha szómának vagy amritának, a halhatatlanság nektárjának nevezik. A gravitáció hatására ez a nektár lecsöpög a hold-csakrából, és amikor eléri a Napot a köldökben (manipúra csakra), akkor az emésztési tűz (pitta) elégeti."

Nincsenek megjegyzések: