2017. május 21., vasárnap

Ómkárászana

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Ómkárászana (az Óm jel póza)
Dristi: nászágrai (orrhegyre)

Az ómkárászanával elérkeztünk a negyedik sorozat utolsó pózához. Egyik lábunkat a nyakunkba rakjuk, a másikat pedig a karjaink közé fonjuk kartámaszban. Ezzel a pózzal lezárjuk az ékapáda-sírsászanára épülő ászanák sorát is, mivel az ötödik és hatodik sorozatban ezek az ászanák már nem fognak előfordulni.

Vinyásza számolás

Szapta: Belégzésre ugorjunk előre úgy, hogy a jobb lábunk a karunk külső oldalán legyen, majd kilégzésre illesszük be a jobb lábunkat a tarkónk mögé.
Astau: Belégzésre emeljük ki magunkat a tenyereinken csakórászanába, majd vigyük hátra a bal lábunkat a két karunk között, és hozzuk ki a bal combunkat a bal kar külső oldalára. Hajlítsuk be a bal térdünket, és akasszuk be a bal lábfejet a jobb kar mögé. Nézzünk az orrhegyünkre, és végezzünk el öt mély légzést az ómkárászanában.
Nava: Belégzésre bontsuk ki a bal lábunkat és hozzuk előre a két kar között ismét csakórászanába.
Dasa: Kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába.
Ékádasa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Dvádasa: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.
Trajódasa-astadasa: Ismételjük meg ugyanezeket a vinyászákat (szapta-dvádasa) a bal oldalra is.

Aktív elengedés technikája

A póz nehézsége abban rejlik, hogy a kartámaszban a törzs előredől, így a lábunk nehezen marad a nyakunk mögött. Tehát arra törekedjünk, hogy a törzset csak olyan mértékben emeljük ki hátra, amennyire szükséges a láb keresztbedugásához a karok között. A karokkal tolunk és enyhén közelítjük őket egymás felé, hogy a lábunk rendesen beszoruljon a két kar közé. A lábat a térd behajlítása után enyhén egyenesíteni kell, mert így tudjuk nekifeszíteni a karoknak, és stabilizálni a törzsünket.

Rávezető változatok

A póz rávezető változataként gyakorolhatjuk az összes láb-a-nyak-mögötti pózt, illetve a harmadik sorozat kartámaszos pózait. Utána minden bizonnyal sikerülni fog összekombinálni a kartámaszt és a láb nyakba rakását. A lábunk a kukkutászanához hasonló helyzetben van, csak féllótuszban. Haladó változat: Miután a lábunkat a nyakunkba helyeztük, emeljük ki magunkat kézenállásba a csakórászanából, úgy, hogy a láb közben végig a nyakunk mögött marad, és innen eresszük be a másik lábunkat az ómkárászana pozícióba.

Egészségügyi hatások

Tuberkulózis, puffadás, ödéma esetén hasznos
Elősegíti a prána megtartását a szvádhisthána és a szahaszrára csakrában, és így meghosszabbítja az életet
Elősegíti az apána váju irányítását
Javítja a gerincferdülést
Javítja a vérkeringést
Tisztítja a szvádhisthána, anáhata, visuddhi és szahaszrára csakrákat
Elősegíti a kévala kumbhaka gyakorlását
Megszünteti a makacs lázat

Ellenjavallatok: terhesség, csípőproblémák, magas vérnyomás, egyensúlyzavarok, illetve minden komolyabb térd-, gerinc- vagy nyaksérülés esetén kerülendő.

Nincsenek megjegyzések: