2017. június 29., csütörtök

Az elme öt komponense és a meditáció

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Már eleve elkezdtük az elme hang-komponensének megkötését a tő-mantrák (bídzsáksarák) kiejtésén keresztül. Mostanáig mindegyik bídzsáksarát kétszer mondtuk bele mindegyik lótuszba. Ha a megfelelő gyakorlással sikerült elegendő mértékben lelassítanunk a légzésünket, akkor kezdjük el háromszor belemondani a mantrákat mindegyik lótuszba felfelé és lefelé menet is. Ekkor ez lesz a sorrend:

LAM-LAM-LAM
VAM-VAM-VAM
RAM-RAM-RAM
JAM-JAM-JAM
HAM-HAM-HAM
ÓM-ÓM-ÓM

felfelé menet és

ÓM-ÓM-ÓM
HAM-HAM-HAM
JAM-JAM-JAM
RAM-RAM-RAM
VAM-VAM-VAM
LAM-LAM-LAM

lefelé menet.

Ellenőrizzük, hogy ne legyen benne semmi erőlködés! Ha nem tudjuk fenntartani ezt a gyakorlatot, akkor térjünk vissza a kétszeri kiejtéshez. Ha egy mantra kiejtéséhez egy másodpercet vennénk igénybe, akkor egy belégzés 18 másodpercig tartana és ugyanennyi ideig a kilégzés, vagyis egy teljes légzésciklus kb. egy perc kétharmadáig. Mivel ez túl hirtelen változás lenne, érdemes egy kicsit növelni a számolás sebességét és amint kényelmessé válik a légzés lelassítása, ismét lassan csökkenthetjük a sebességet.

Szánjuk rá a megfelelő időt az elme öt komponense feletti uralom megszerzésére, mivel az elme az érzékszervi benyomások befogadója. Ha ezt meg tudjuk tenni, az azt jelenti, hogy függetlenné válunk a külső stimulusoktól (pratjáhára), ami sokat fog mélyíteni a meditációnkon."

Nincsenek megjegyzések: