2017. június 25., vasárnap

A tarakszvászana mitológiája

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

A harmadik egy jaksa hercegnő, Táraká, akiből démon lett, és a Rámájana eposz tesz róla említést. Az apja, Szukétu, egy jaksa király tapaszját (lemondást) mutatott be, hogy fia lehessen. Szukétu fiút akart, de Brahmá egy erős és szép leánnyal áldotta meg. Gyönyörű hercegnő volt, akit Szunda, egy aszura király vett feleségül. Két fiuk született, Máricsa és Szubáhu.

Amikor Agasztja Risi halállal átkozta meg Szukétut, Táraká megfogadta, hogy fia, Szubáhu segítségével bosszút áll a bölcsön. Így mindketten kivívták a risi haragját. Agasztja azzal átkozta meg őket, hogy Táraká elveszítette gyönyörű szépségét, és mindketten gonosz ráksaszákká változtak. Táraká félelmetes és csúf emberevő lett. Agasztja átka után Táraká Malaja és Karusha környékén élt, a Gangesz és a Szarajú folyó találkozásánál. Ezt az erdőt Táraká erdejének nevezték el, mert mindenkit félelemben tartott, és minden embert megevett, aki arra járt.

Az átok miatti bosszú gyanánt, Táraká és Szubáhu megpróbált annyi risit zaklatni, amennyit csak tudott, hússal és vérrel terítették be az áldozati tűzhelyeiket. Visvámitra Risi különösen sokat kapott e szennyekből, és végül, amikor nem bírta tovább az üldöztetést, elment Dasarathához, Kósala királyához, hogy segítséget kérjen tőle. A király eleget tett a Risi kérésének, és elküldte két tizenhat éves fiát, Rámát és Laksmanát az erdőbe, hogy megvédjék Visvámitrát és az áldozati oltárát a ráksasza támadásaitól.


Visvámitra a két herceggel együtt elment Táraká erdejébe, és a bölcs arra utasította Rámát, hogy ölje meg a démon-nőt, és így mentse meg a környéket a fenyegetésétől. Ráma nem akarta megölni, mivel egy nő volt. Eleinte csak a karjait vágta le, hogy ne kezdhessen több támadást. Táraká azonban démonikus erejénél fogva eltűnt, megváltoztatta a formáját és továbbra is támadta őket, miközben láthatatlan maradt. Visvámitra azt mondta Rámának, hogy hercegként végre kell hajtania a kötelességét, félretéve személyes ellenérzéseit egy nő megölésével szemben. Ráma gyorsan átlőtte a szívét a nyilaival. Így a fiatal hercegek nem csak Visvámitra, hanem az áldozati arénában jelen lévő összes bölcs áldását megkapták.

Nincsenek megjegyzések: