2017. június 22., csütörtök

A hallásérzet megkötése mantrával

Újab részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"
  • Oldalról nézve, a füleknek, a vállaknak és a csípőízületnek egy függőleges vonalon kell lennie. A fejünk ne kerüljön e vonal elé.
  • A medencénket enyhén billentsük előre, hogy hangsúlyozzuk a lumbális hajlatot. ez egy dinamikus egyensúlyt hoz létre, melyben negáljuk a gravitációs erőt (természetesen ez csak ülő helyzetben történik meg, álló helyzetben ugyanez az instrukció nem érvényes). Ha padmászanában (lótusz-pózban) ülünk, a medence előrebillentésével tudjuk stimulálni a múla bandhát, mivel a gát így kapcsolatba kerül a talajjal.
  • Üljünk olyan magasan, ahogyan csak tudunk. Képzeljük el, hogy egy horog van a fejünk legmagasabb pontjához akasztva, és annál fogva húznak miket fölfelé, hogy megnyúljon a gerincoszlopunk.
  • Bármilyen pózban ülünk is, ellenőrizzük, hogy mindkét tenyér és talp el van fordítva a földtől és az ég felé néz. Tehát a széken ülés nem lesz alkalmas.
  • Húzzuk lefelé a lapockáinkat a hátunk mentén, ha előre akarnának esni, akkor húzzuk őket egymás felé. Ezáltal a szívünk nyitott marad, a szívcsakra pedig emelkedett.
Ha arra érzünk hajlamot, akkor használjunk malát a meditációnkhoz. Mindig lépjünk tovább egy gyönggyel, amikor ismét visszatértünk a múládhára csakrához, vagy amikor ismét megkezdjük a belégzést.

11e Gyakorlat: A hallásérzet megkötése azáltal, hogy növeljük a mantrák számát mindegyik csakrában

Az elme végső komponense, melyről itt szót kell ejteni, a hallásérzet. A hang (sabda) a torokcsakrába van kódolva (visuddha csakra), de a jógában a hang nem csak a hallható hangot jelenti, hanem minden fajta rezgésmintát. A visuddha csakra az űr elem (ákása) lakhelye, és az űrre szükség van ahhoz, hogy a rezgésminták létezni tudjanak. Az űr a legalapvetőbb az öt elem közül, és nélküle a többi sem létezhetne. A többi négy elem (föld, víz, tűz és levegő) a rezgésmintákból nyilvánul meg, és ezért a hang (sabda) központi figyelmet kap a jógában, mivel képessé tesz bennünket arra, hogy megteremtsük és átalakítsuk a valóságot. A jóga-technika, mely ezzel a bizonyos témával foglalkozik, a mantra. A mantra szó a man (elme) és a tra (megvédeni és felszabadítani) tövekből áll. A mantra az, ami megvédi az elmét és felszabadít bennünket a feltételekhez kötött lét óceánjából.

Nincsenek megjegyzések: