2017. június 4., vasárnap

Kandapídászana

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Kandapídászana (hasprés-póz)
Dristi: Nászágrai (orrhegyre)

A kanda az ájurvédában és a jógában a szunnyadó Kundaliní tartózkodási helyére utal, mely a gát fölött középen van a hasüregben. Ezzel a pózzal a hasfalra gyakorolunk nyomást a két talpunkkal. A píd szanszkrit tő nyomást jelent, mint a bhudzsapídászanában (karprés-póz), illetve a karnapídászanában (fülprés-póz). A nők esetében a kanda a méhszáj környékén, míg a férfiak esetében a prosztata magasságában vagy afölött helyezkedik el.

Ebben a pózban, a baddhakónászanához hasonló módon kifelé forgatjuk a combokat, és igyekszünk a bokákat befelé billenteni. Így nem is a talpunkkal fogjuk nyomni a hasfalat, hanem a külső talpélünkkel.

Vinyásza számolás

Szapta: Belégzésre ugorjunk előre lefelé néző kutyapózból dandászanába.

Astau: Kilégzésre fogjuk meg mindkét talpunkat, hajlítsuk be a térdünket, és ülő helyzetben maradva közelítsük a talpainkat vagy a külső talpéleket a hasunkhoz. Eközben a térdeket vigyük kifelé és lefelé, hogy a talajon maradjanak, miközben függőleges gerincen egyensúlyozunk az ülőcsontokon. Ha a talpak megmaradnak a hasfalhoz nyomva, és a térdek is a talajon vannak, akkor hajtsuk az állunkat a mellkasra (dzsálándhára bandha) és helyezzük a kézfejeket gjána-múdrában a térdekre. A végső pózban a rüsztjeink összeérnek, és a külső talpálekkel nyomást gyakorolunk a hasüregre vagy a mellüregre (szegycsontra). Hajtsunk végre öt mély légzést a pózban.

Nava: Belégzésre helyezzük le a tenyereket vállszélességben a talajra közvetlenül a combok előtt, miközben a lábaink még mindig a mellkashoz nyomva maradnak. Emeljük ki magunkat bakászanába.

Dasa: Kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába.
Ékádasa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Dvádasa: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.

Nincsenek megjegyzések: