2017. június 6., kedd

A tűzelem és a megvilágosodás

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Megjegyzés (Gauranga Das): A tűzelem szerepét az ájurvéda (Csaraka szamhitá) három szinten elemzi. Az első szint a dzsátháragni, vagyis az emésztés tüze, mely a gyomorban és a vékonybélben átalakítja a táplálékokat a biológiai égés folyamata által. Ezt elsődleges emésztésnek nevezzük. Az emésztőtraktus által feldolgozott tápanyagok belekerülnek a szövetekbe, és lezajlik az emésztés második fázisa, a sejtszintű anyagcsere. Ezért a folyamatért az úgynevezett dhátu-agnik felelősek a hét fő szövetben. És végül az emésztés harmadik fázisa a bhútágni, vagyis az öt fő elemhez kapcsolódó tanmátrák (érzéktárgyak) és az érzékszervek közötti kölcsönhatás során zajlik.

A föld, víz, tűz, levegő, és éter elemekhez kapcsolódó érzékelések a szaglás, ízlelés, látás, tapintás és hallás. Az érzékszervek és érzéktárgyak kozötti súrlódás hőt termel, és a keletkező benyomás (szamszkára) az elme megfelelő aspektusán keresztül a tudatalattiban raktározódik. A benyomások megfelelő feldolgozása különböző szinteken zajlik. Az elme szintjén a benyomáshoz bizonyos érzelmi és mentális állapotokat asszociálunk, és így alakul ki a vászaná (feltételekhez kötött természetünk). Az érzékszervi benyomások magasabb szintű, tudatosabb feldolgozása az intelligencia feladata, mely a tűz legmagasabb formáját képviseli. A pragjá a magasabb rendű tudás fénye, mely eloszlatja a sötétséget és a feltételekhez kötöttséget. A tűz elem tehát legmagasabb minőségében a megvilágosodás eszköze is lehet.

Ennek értelmében egy érzékszervi benyomás, ha nem „emésztettük meg”, vagyis dolgoztuk fel a megfelelő tudatossággal, tovább fogja erősíteni a karmikus kötöttségünket, míg abban az esetben, ha az intelligencia segítségével megfelelően feldolgozzuk, azaz megtanuljuk belőle, amit meg kell, a felszabadulás felé segíthet. Ahogy Patandzsalí mondja, a látott (vagyis a prakriti, az anyagi természet) más, azaz a látó (purusa, a tudat) céljából létezik. Minden anyagi változás, kölcsönhatás és benyomás valódi célja az, hogy a végső tudatosság és tudás felé segítse az Önvalót.

Nincsenek megjegyzések: