2017. június 17., szombat

Kraukacsászana B

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Kraukacsászana B (fűrészpóz)
Dristi: pádajóragrai (orrhegyre)

Vinyásza számolás

Szapta: Belégzésre ugorjunk előre, de csak a jobb lábunkat vigyük előre a két kar között, és érkezzünk meg hanumánászanába.

Astau: Kilégzésre hajlítsuk be a bal lábunkat, és nyúljunk hátra a bal kezünkkel, majd fogjuk meg a lábfejünket. Belégzésre hajoljunk hátra a felsőtestünkkel és a jobb kezünkkel is fogjuk meg a lábfejünket.

Nava: Kilégzésre egyenesítsük ki a bal lábunkat hátul és hajoljunk teljesen hátra, továbbra is a lábfejünkbe kapaszkodva. Ez csak akkor fog sikerülni, ha nagyon hajlákony a derekunk, és nagyon nyitott a csípőhorpaszunk. Nézzünk a lábfejünkre és végezzünk el öt mély légzést a pózban. Konkrétan a bal lábunk ujait nem fogjuk látni, mert a földbe vannak nyomva, elég, ha maximálisan hátravisszük a tekintetünket.

Dasa: Kilégzésre engedjük el a bal lábfejünket és egyenesítsük vissza a bal lábat, érkezzünk meg hanumánászanába.
Ékádasa: Kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába.
Dvádasa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Trajódasa: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.
Csaturdasa-vimsatihi: Ismételjük meg ugyanezeket a vinyászákat (szapta-trajódasa) a bal oldalra is!

Aktív elengedés technikája

A póz egyik alapeleme a hanumánászana, amit egy hátrahajlítással kombinálunk. Tehát a hanumánászanában alkalmazott kölcsönös elengedéseket itt is alkalmazni kell: a két lábbal ellentétes irányba nyújtózkodunk, miközben a medencét keresztbe fordítva tartjuk, és igyekszünk minél jobban leereszteni az ülőcsontot és a csípőtaréjt a talajra. Mivel a törzs és lehetőleg a medence is hátra fog hajolni, itt még inkább ügyelni kell a precíz végrehajtásra. Ha a medence ferde vagy előrebillen, akkor sokkal könnyebben megsérülhet a derekunk vagy a hátizmaink, mint a helyes végrehajtás esetében.


Kraukacsászana A: Nyúljunk hátra a karjainkkal a fejünk fölött, majd lazítsuk el a vállakat és a karizmokat, a törzs megfelelő aktivitását fenntartva az egyensúly és a derék védelme érdekében. A vállakkal és a karokkal ugyanúgy kell belelazulni a pózba, mint a natarádzsászana végrehajtásánál. A bal térd behajlítását a combhajlító izmokkal érjük el, viszony ezeket és a combfeszítőket is el kell lazítani, ha már megvan a függőleges lábszár és a kézkulcsolás.

Nincsenek megjegyzések: