2017. június 24., szombat

Tarakszvászana

Újabbb részlet az Ashtanga-könyvből:

Tarakszvászana (Taraka póza)

A táraka tő azt jelenti, hogy felszabadító, megmentő, szem vagy csillag, míg a szva azt jelenti, hogy én, saját magam. A hindu mitológiában három olyan személy is ismert, akinek Táraka volt a neve. Az első Tárakászura, akit Kárttikéja ölt meg. Tárakászura egy nagy hatalmú démon volt, Vadzsranaka fia. Tárakászura többször legyőzte a félisteneket, míg végül a félistenek már attól féltek, hogy elveszítik mennyei királyságukat. Táraka kapott egy áldást, mely szerint csak Siva fia győzheti le. Siva viszont teljesen lemondott jógi volt, akit nem érdekelt a házasságkötés. Végül Kámadéva, a szerelem istene lett megbízva, hogy látogassa meg Sivát. Kámadéva hirtelen tavaszt varázsolt és a kéj nyilával megtörte Siva meditációját. Amikor Siva felocsúdott, Kámadévára vetette tüzes pillantását és hamuvá égette a testét, Kámadéva szelleme, a szerelem esszenciája szétszóródott az egész univerzumban. Végül Siva feleségül vette Párvatít, aki Szatí (Siva első felesége) reinkarnációja volt és Siva örök társa (Ádí-sakti, az eredendő Istennő). Frigyükből megszületett fiuk, Kárttikéja, aki később megölte Tárakászurát és a testvéreit, Szimhamukhant és Szurapadmant, akik hegyekké váltak.

A második alak Táraká, vagy Tárá, Brihaszpati, a félistenek főpapja felesége. Hét fiút és egy lányt szült neki, az egyik fiút Budhának nevezték el, és semleges nemű volt. Csandra (a hold félistene) azt állította, hogy ő Budha apja, de Tárá csak hallgatott. Végül Budha saját maga is feldühödött, és kikövetelte a választ az anyjától, mire az bevallotta, hogy Csandra volt az apja.


Csandra Brihaszpati, a félistenek tanítójának tanítványa volt. Eyg alkalommal Csandra erőnek erejável kényszerítette Brihaszpati feleségét, Tárakát, hogy háljanak együtt, és ebből a nászból született Budha. Amikor Brihaszpati mindezt megtudta, nagyon dühös lett, és háború tört ki Brihasznati és Csandra között. Sukrácsárja, az aszurák tanítója Csandra oldalára állt, míg a félistenek Brihaszpati oldalára. E csata neve Tárákámjam volt, mivel a Tárá utáni vágyakozásból robbant ki. Az Úr Brahmá, a félistenek atyja attól félt, hogy a háború miatt az egész univerzum megsemmisül, ezért meggyőzte Tárát, hogy térjen vissza a férjéhez, Brihaszpatihoz, és így véget vetett a háborúnak. Brihaszpati azonban megátkozta Tárát, hogy semleges nemű fiút hozzon a világra.

Nincsenek megjegyzések: