2017. június 10., szombat

A kandapídászana gyakorlása

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Aktív elengedés technikája

A kandapídászanába akkor tudunk belelazulni, ha a csípők a megfelelő nyitottsággal rendelkeznek. Ugyanez a feltétele annak is, hogy az egyensúlyunkat meg tudjuk tartani. A talpakat a hasunk felé fordítjuk és belenyomjuk a hasüregbe, ugyanakkor a combokat kifelé fordítjuk és a térdeinket a talajhoz nyomjuk. A talpak hashoz nyomásához valamennyire aktiválni kell a combközelítő izmokat, viszont ugyanakkor el is kell lazítanunk őket, hogy a megfelelő mértékben meg tudjuk nyitni a csípőket. A combokat a farizmok segítségével tudjuk kifelé forgatni és a térdünk talajba nyomásához is ugyanezeket az izmokat kell megfeszíteni. Viszont, miután elértük az egyensúlyi állapotot a pózban, mindezeket az izmokat meg kell próbálni a lehető legnagyobb mértékben ellazítani.

Rávezető változatok

A kandapídászana végrehajtásához szükségünk lesz a következő rávezet pózokra:

1. Baddhakónászana

Gyakoroljuk a baddhakónászanát függőleges törzzsel, vagy akár a falnak támasztott háttal. Gyakoroljuk előredöntött törzzsel, valamint hanyatt fekvésben is. Ezek után gyakorolhatjuk hason fekve, illetve hanyatt fekve a talpakat a mellkashoz vagy a hasunkhoz emelve. Ez utóbbi póz vezet rá a leginkább a kandapídászanára. Először gyakoroljuk egy-egy lábunkkal, a karokkal húzva azt, majd két lábbal.

2. Páda-sírsászana

A láb-a-nyak-mögötti pózok és azok rávezető változatai is hasznos gyakorlatok lehetnek, bár itt a térdek nem mennek ki annyira oldalra, mint a kandapídászanában.

3. Jógadandászana

Az egyik leghasznosabb rávezető póz a jógadandászana, ahol a talpunkat az azonos oldali hónaljba helyezzük. Ez megadja a megfelelő nyitottságot a csípő számára.

Haladó változat: Dvipada-jógadandászana. Ha ülő helyzetben nem a mellkashoz húzzuk a két talpunkat, hanem az azonos oldali hónaljunkba helyezzük, akkor még mélyebb nyitást érhetünk el, mint a kandapídászanában. Ezt a pózt lehet ülve vagy hanyatt fekve (szúpta-kandászana, 6. sorozat) is gyakorolni, illetve a tenyereken kiemelve is.

Egészségügyi hatások

Nyújtja a csípőt és a lábak izmait
Jó hatással van egyes térd- és bokapanaszokra
Méregteleníti az emésztőszerveket
Javítja az emésztést

Ellenjavallatok


A csípő, a térdek és a bokák rendellenességei, sérülései, terhesség, menstruáció, sérvek, heveny hasi fájdalom, magas vérnyomás.

Nincsenek megjegyzések: