2017. június 5., hétfő

Hogyan lehetsz kettlebell bajnok?

A kettlebell sportban a kezdetektől fogva és még most is az orosz versenyzők, edzők képviselik a szakma csúcsát. Az egyik közülük Igor Morozov, aki az RGSI-ti (Russian Girevoy Sport Institute) vezeti. Az ő honlapjukon találtam ezt a tizenkét pontot, mely a csúcsra vezeti a kettlebell sport verenyzőt.

1. Személyre szabott kettlebell sport edzésprogram

Senki nem lesz sikeres a versenyzésben csak azért, mert erős. A kettlebell sport versenyszámai, a biathlon vagy a hosszú ciklus speciális típusú edzettséget és technikát igényelnek, és erre a legjobban egy személyre szabott edzésprogram alapján lehet felkészülni. Ez nem igazán az a sport, amelyben sokat el tudsz érni, ha csak csoportos edzésekre jársz. És ez el is vezet a következő ponthoz:

2. Legyen egy profi edződ!

Ha valóban találsz egy olyan edzőt, aki ért a versenyfelkészítéshez, és nem csak a saját fejed után edzel, akkor az első 1-2 évben akár meg is duplázhatod az eredményeidet, de később is 5-10%-os javulást érhetsz el évről évre. A kettlebell sportban szerencsére nagyon jól mérhető minden, mellébeszédnek nincs helye.

3. Egyenletes fejlődés minden téren

A kettlebell sportolónak nem csak a megfelelő technikai tudás birtokában kell lennie, hanem az edzettség öt aspektusában is fejlődnie kell: erő, állóképesség, gyorsaság, koordináció és teljesítmény). Az edzéstervnek mindezekre és a megfelelő regenerációra is ki kell térnie.

4. Kiegyensúlyozott táplálkozás

Az étrendnek tartalmaznia kell minden szükséges esszenciális tápanyagot (fehérje, szénhidrát, zsírok, vitaminok, ásványi elemek és egyebek), a megfelelő személyre szabott arányban és minél természetesebb formában. A finomított, feldolgozott és élvezeti élelmiszereket lehetőleg kerülni kell.

5. Elegendő alvás

Az elegendő alvás nem kevesebb, mint napi 7-9 óra, minél korábbi lefekvéssel. Ha ezt krónikusan alulteljesítjük, azzal megakadályozzuk a szervezet regenerációját, és az ismétlődő edzésterhelések között nem fog tudni megfelelően regenerálódni. Így az edzettségi szintünk fejlődése helyett folyamatosan kimerültek leszünk. Az alvás semmi mással nem helyettesíthető.

6. Megfelelő napirend

Az edzéseknek és pihenőnapoknak megfelelő sorrendben kell követniük egymást, és az életünkhöz hozzátartozó többi feladatot is kiegyensúlyozottan kell betervezni, pl. munka, tanulás, családdal töltött idő, aktív szabadidő, stb. Rendszeres napirend nélkül elképzelhetetlen a komoly fejlődés.

7. Kiegészítő terápiák használata

A regenerációt és a terhelhetőséget sokféle módszerrel optimalizálhatjuk, például gyógyszerek vagy sport-táplálékkieglészítők használatával (minden doppinglistás termék kerülendő), valamint szauna, masszázs, és egyéb természetes terápiák alkalmazásával is elősegíthetjük a regenerációnkat.

8. Egyértelműen meghatározott célok

Az ezdés- és versenycéljainkat világosan meg kell fogalmazni. Természetesen ezeknek időben és nagyságrendben realisztikusnak kell lenniük, de ha túl könnyű célokat jelölünk ki, akkor nem fogunk a leghatékonyabban fejlődni és edzeni sem. Lépésről lépésre kell az egyre magasabb szintek felé kapaszkodni.

9. Kiegyensúlyozott családi élet

A családi háttér, kapcsolatok és támogatás elengedhetetlenek a sikerhez vezető úton. A családtagjaink sok motivációt és érzelmi támogatást tudnak nyújtani, sőt, praktikus segítséget is kaphatunk tőlük az edzéseinkhez, felkészüléshez. Azonban ez csak akkor valósulhat meg, ha nem vonjuk ki magunkat egyoldalúan a családi eseményekből.

10. Rendszeres versenyzés

A fejlődésünk legjobb mutatója az, hogy milyenek a verserny-eredményeink, és hogyan változnak évről évre. Évente két nagyobb vagy 6-8 kisebb versenyen való részvétel az optimális, bár nem fogunk tudni minden egyes versenyen csúcsformát hozni. Ez évente kettő, maximum három alkalommal fog sikerülni, ha megfelelően vannak összeállítva az edzésciklusok.

11. Kettlebell sport szemináriumok

A legjobban akkor fejlődünk, ha kihasználjuk az alkalmat, hogy személyesen is tanuljunk a nagy versenyzőktől, edzőktől. A személyes tapasztalat és személyes oktatás sokkal többet és, mint az internetes videók nézegetése.

12. A boldogság érzése

A kettlebell sportot, mint minden mást is, csak úgy tudod eredményesen űzni, ha boldog, lelkes és motivált vagy. Enélkül nem fognak menni a nehéz edzések, és a versenyeken sem lesznek sikerélményeid. Ne foglalkozz a politikával, a demotivátorokkal, csak a kettlebell sporttal!

Nincsenek megjegyzések: