2017. június 1., csütörtök

A szvádhisthána és manipúra csakra megtisztítása

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Megjegyzés: A víz elem és az ízérzékelés a szvádhisthána csakrában helyezkedik el. Egy másik bandha is kapcsolatban áll ezzel a csakrával, mégpedig az uddíjána bandha. Például a Sziddha-sziddhánta Paddhatí azt mondja, hogy az uddíjána bandha megnyitja a szvádhisthána csakrát, mely az ízlelőérzék székhelye (2.2). Ez különösen a báhja (külső) uddijána esetében igaz, melyet részletesen leírtam a „Pránájáma: a jóga légzése„ című könyvemben (164. old.). E bandha közben kint függesztjük fel a légzést, és a hasüreg tartalmát beszívjuk a mellüregbe. Egyes szakértők szerint a külső légzésvisszatartás (báhja kumbhaka) és a báhja (külső) uddíjána együttes alkalmazása a szvádhisthána és manipúra csakrák megtisztításának egyetlen módja. A külső kumbhaka és a külső uddíjánát a naulí közben lehet a legjobban elsajátítani. Ezt a módszert szintén leírtam a „Pránájáma: a jóga légzése” című könyvemben (176. old.).

11c Gyakorlat: A látóérzék megkötése a bhrúmadhja dristi és idővel a szambháví múdrá által

Most pedig a tudatalatti elme vizuális komponensével fogunk foglalkozni. Az emberi lény esetében ez az elme legfejlettebb komponense, és ezért a jógik nagy figyelmet szentelnek neki. Mivel uralkodó szerepe van az emberi elmében és agyban, nem valószínű, hogy sikerre vezetne a meditációs technikánk, ha nem rendelkeznek erős vizuális komponenssel. A szusumná és a hozzá kapcsolódó csakrák/lótuszok vizualizálásával a meditáció irányába tudjuk fordítani a vizuális elme erejét. Ahogy sikerül lelassítanunk a légzésünket, több időt tudunk eltölteni mindegyik csakránál, és ezt ki tudjuk használni a vizualizációnk élesebbé tételére, ami pedig erősíteni fogja a meditációnkat a valóság létrehozásában, vagyis az elménk minőségének maradandó megváltoztatásában.

A csakra, amivel most foglalkozunk, a manipúra csakra, mely a gerinc környékén, a köldök magasságában helyezkedik el. Patandzsalí és mások köldökcsakrának nevezik (Jóga-szútra 2.29). Tűzcsakrának is nevezik, mivel a tűzelemet képviseli. Ez a csakra rendkívül fontos: alacsonyabb szinten a tűz az emésztési és metabolikus tűz formájában nyilvánul meg, de magasabb szinten az intelligenciának ad erőt. Az emésztési tűz és az intelligencia tüze is ugyanannak a kozmikus erőnek a képviselője, amely a Nap folyamatos megreakcióját működteti."

Nincsenek megjegyzések: