2017. június 11., vasárnap

Kraukacsászana A

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:


Kraukacsászana A és B

A póz nevét "fűrészpóznak" szokták fordítani, helyesen a krakacsa tő jelenti a fűrészt. Az A póz különösen hasonlít egy fűrészre, melynek az éle az előre nyújtott láb, a füle pedig a hátrahajló törzs, mellyel a behajlított (vagy a B pózban kiegyenesített) hátul lévő lábunkat fogjuk. A kraukacsa vagy kroukacsa névváltozat nem értelmezhető szanszkrit nyelven. A póz szimbolikájában a fűrész a tudatlanság vagy az anyagi lét csomójának átvágását jelképezi egy éles szerszámmal, a meghódolás folyamatában (Hanumán). Hanumán az Úr Ráma legnagyobb bhaktája és legodaadóbb szolgája volt, és az ő póza, a hanumánászana (harántspárga) is megjelenik ebben a pózban.

Kraukacsászana A (fűrészpóz)
Dristi: nászágrai (orrhegyre)

Vinyásza számolás

Szapta: Belégzésre ugorjunk előre, de csak a jobb lábunkat vigyük előre a két kar között, és érkezzünk meg hanumánászanába.

Astau: Kilégzésre hajlítsuk ba a bal lábunkat, és nyúljunk hátra a bal kezünkkel, majd fogjuk meg a lábfejünket. Belégzésre hajoljunk hátra a felsőtestünkkel és a jobb kezünkkel is fogjuk meg a lábfejünket. Nézzünk az orrunk hegyére és végezzünk el öt mély légzést a pózban.

Nava: Kilégzésre engedjük el a bal lábfejünket és egyenesítsük vissza a bal lábat, érkezzünk meg hanumánászanába.
Dasa: Kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába.
Ékádasa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Dvádasa: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.
Trajódasa-astadasa: Ismételjük meg ugyanezeket a vinyászákat a bal oldalra is. 

Nincsenek megjegyzések: